'Vechten voor de dood van je kind', tranen bij documentaire over Eelco die niet meer wilde leven
Eelco leed aan het leven, zoals hij zelf vertelde in het Omroep Brabant-programma KRAAK. Toen hij drie was kwam hij voor het eerst in aanraking met hulpverlening en dat bleef de rest van zijn leven zo. Hij had een vorm van autisme en leed aan depressies. Hij kreeg diagnoses en de bijbehorende hulp van psychologen en psychiaters, maar het loste niets op. Elke ochtend baalde hij dat hij weer wakker werd.
Documentairemaker Jesse van Venrooij legde de laatste maanden van het leven van Eelco en de periode na zijn dood vast. Hij moet toegeven dat hij de première ‘stiekem toch heel spannend vond’. “Zeker omdat je weet dat de familie en vrienden van Eelco in de zaal zitten en de film voor het eerst zien. De film dekt de lading die Eelco erin kwijt wilde. Wat betreft de inhoud, de opbouw en het verhaal is hij in orde.”
De ouders van Eelco zagen ook op tegen de première maar zijn trots op het resultaat. Moeder Monique de Gooijer: “Jesse is heel respectvol te werk gegaan. De film is in goed overleg gemaakt en dat zie je terug. De film is helemaal in de lijn van Eelco.”
Kwetsbare momenten
Hoewel het om een zeer persoonlijke tragedie gaat, heeft Van Venrooij geprobeerd om er integer mee om te springen. “Aan de reacties in de zaal te beoordelen, is dat kennelijk ook gelukt. Er zitten kwetsbare momenten in de film. Dan zie ik een rij voor me iemand breken en dan breek ik zelf ook.”
De ouders van Eelco hopen dat de film het thema psychisch lijden bespreekbaar maakt. Vader Bert: “Er zijn genoeg ouders die continu met angst leven. Ze komen niet tot rust en leven continue met de gedachte dat hun kind zich ieder moment van het leven kan beroven.”
Rust
Na het overlijden van Eelco is die rust voor beide ouders teruggekeerd. Hoe wrang ook, er is opluchting over zijn dood. Monique: “Je ziet in de film het lijden van Eelco niet zo in beeld, maar neem van ons aan dat die constant aanwezig was. De laatste maanden voor zijn dood waren voor ons en de omgeving een erg zware weg.”
De film gaat komende tijd draaien op diverse festivals. De officiele première zal plaatsvinden op 23 februari tijdens Docfeed in Eindhoven. De filmmaker hoopt ook op belangstelling van psychiatrische instellingen die de film eventueel willen gebruiken bij voorlichtingsdagen. Omroep Brabant gaat de productie dit jaar uitzenden en Van Venrooij hoopt op belangstelling vanuit Hilversum.
Vader en moeder zijn blij dat hun kind eindelijk rust heeft gevonden. Monique: “Je moet vechten voor de dood van je kind. Dat is geen normaal gevecht.”
Bekijk hier de trailer.