Koen van Steen is een van de geblokkeerde melkveehouders en hij is boos: ‘Ik ben geen fraudeur’
In veel gevallen zou volgens de sector geen sprake zijn van fraude, maar een administratieve fout of gebrekkige communicatie tussen verschillende managementsystemen. Eerder werd het aantal blokkades daarom al teruggeschroefd van 2150 naar tweeduizend.
“Ik verwacht dat er van die tweeduizend fraudegevallen enkel honderden fraudeurs zullen overblijven”, zegt Van Steen, die ook zegt geblokkeerd te zijn vanwege een administratieve fout.
Hij heeft naar eigen zeggen een paar jaar geleden een kalfje gekregen op zijn bedrijf en dat is waar het volgens hem is misgegaan. Van Steen heeft de geboorte ingevoerd in een speciaal systeem, zegt hij, maar een paar maanden geleden kwam hij erachter dat die melding niet was doorgekomen. Het kalf werd vervolgens door Van Steen geregistreerd, claimt hij zelf.
Fraude?
Niet veel later kreeg een koe van Van Steen een tweeling. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNW) denkt nu dat een van die tweelingkalveren de koe is die hij even daarvoor had geregistreerd.
Met een DNA-proef wil Van Steen aantonen dat zijn verhaal klopt. “Ik word nu als fraudeur weggezet, terwijl er een administratieve fout is geweest. Daar ben ik heel boos over. Ik heb het ministerie benaderd om dat uit leggen, maar ik kom er niet doorheen.”
Verkeerd beeld
Van Steen vindt de maatregelen dan ook te ver gaan ‘omdat er in veel gevallen geen sprake is van fraude’. Veel partijen in de sector sluiten zich bij hem aan. Ze vrezen dat het beeld ontstaat dat alle veehouders fout zijn.
Het ministerie verdenkt de geblokkeerde boeren ervan te hebben geknoeid met de identificatie en registratie van runderen. Door met de geboortecijfers te sjoemelen is het voor boeren makkelijker om aan de regels voor fosfaatuitstoot te voldoen, zonder daarvoor runderen te hoeven wegdoen.
Voor Van Steen betekent het dat hij op dit moment geen runderen mag verhandelen. Zo heeft hij een stierkalfje dat hij graag wil verkopen, maar dat gaat nu niet. “Voor mij valt de financiële schade wel mee, maar er zijn boeren die veel meer willen handelen. Voor hen is de schade vele malen groter.”
Een groep gedupeerde melkveehouders is afgelopen weekend een petitie gestart, waarin wordt geëist dat de overheid ‘duidelijkheid schept over het werkelijke aantal frauderende bedrijven en het imago van de melkveehouderij herstelt’. De petitie is donderdag bijna 3000 keer ondertekend.