Video

Big data kan onze provincie een stuk leefbaarder maken, hoe werkt dat?

1 maart 2018 om 19:31
nl
De leefbaarheid in Brabant kan een stuk verbeteren als de toepassingen van Big Data beter en efficiënter worden ingezet. Dat zegt Gerard Schouten, Lector aan Fontys Hogeschool ICT in het tv-programma Booming Brabant. Projecten met Big Data over bijvoorbeeld de leefbaarheid in Eindhoven en drugsdumpingen in Brabant zijn goede opstapjes in die richting, stelt de lector.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door
Corné Verschuren

Als voorbeeld geeft de lector het in beeld brengen van de hoeveelheid 'groen' in de verschillende wijken, criminaliteitscijfers, social media in een wijk en de invloed ervan. "Daarna gaan de studenten de oorzaken en hun bevindingen op basis van de op internet gevonden data visualiseren. Uiteindelijk worden er zestien ideeën om de leefbaarheid te verbeteren aan de gemeente Eindhoven voorgelegd. "

Drugsdumpingen

Ook de  provincie schakelde de studenten van Fontys Hogeschool in voor een project over drugsdumpingen. "Brabant is een hotspot op het gebied van synthetische drugs, het verbouwen van hennep en het dumpen van drugsafval. De politie heeft geen enkele grip op de vele drugsdumpingen.  Ze weet niet waar en wanneer de dumpingen plaatsvinden", legt Schouten uit. 

Studenten bestuderen onder meer oude drugsdumpingen, checken satellietfoto's op donkere plekken in de provincie en afstanden tot de uitvalswegen. "Onze studenten bekijken aan de hand van data of ze bepaalde patronen in de dumpingen kunnen ontdekken."

Veel energie

Aan het gebruik van big data zit ook een keerzijde. Schouten: "De grote hoeveelheid data moet wel verwerkt worden door servers, en dat vraagt heel veel energie." 

Bert-Jan Woertman, commercieel directeur TU/e Campus, vult aan: "Het houdt op een gegeven moment op, dan trekt internet het niet meer. Maar gelukkig wordt er al een oplossing gewerkt: fotonica. We gaan van elektronen naar licht en toevallig zijn wij hier in de Brainport-regio daar heel goed in. Het komt dus goed!"


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.