Stuifmail 4 maart: doodgevroren ijsvogel, Balkansperwer, nestkastjes en korstmos
Doodgevroren ijsvogel
Anouschka Rijken vraagt zich af of de foto van een dode ijsvogel onder het ijs,- die door Omrop Fryslan geplaatst is op internet - echt is. Mijn reactie is dat het inderdaad echt is. IJsvogels en ijs passen niet bij elkaar. Volgens mij zijn er heel veel ijsvogels gestorven afgelopen week. IJsvogels kunnen namelijk enkel leven van voedsel in het water. Als alles bevroren is in hun omgeving sterven ze. Vermoedelijk heeft de ijsvogel op de foto een gat in het ijs gezien en is 'ie daar ingedoken. Daarna heeft deze vogel de uitgang niet meer terug kunnen vinden en heeft die dit dus met de dood moeten bekopen.
Balkansperwer
Volgens mij heeft Thea Willems iets heel bijzonders gefotografeerd. Op haar foto zie je een grijze roofvogel met iets van een geelbruine bef. Ik denk dat ze een Balkansperwer heeft vastgelegd. Volgens de beschrijving op internet heeft het volwassen mannetje van deze vogel heeft een blauwgrijze bovenzijde en een lichte onderzijde met een bleke roestrode dwarsbandering. Verder wordt vermeld dat deze vogel vooral voorkomt op grote delen van het Balkanschiereiland, het oostelijke deel van de Oekraïne en het zuidwesten van Rusland tot aan de middenloop van de rivier de Oeral, de Kaspische Zee en het westen van Kazachstan. Dit gebied strekt zich uit tot Turkije en Transkaukasië en het noorden van Iran. We hebben hier dus vermoedelijk te doen met een dwaalgast. Ga dit voor alle zekerheid nog eens navragen bij vogelbescherming. Leuke vraag.
Tips voor vogels
'Buuf' Adeline Besselink vraagt of ik tips heb voor vogels nu ze niet bij het water kunnen. Die heb ik zeker. Allereerst pikken vogels als het gesneeuwd heeft gewoon in de sneeuw. Zo krijgen ze al water binnen. Heeft het niet gesneeuwd maar is alles bevroren, hak dan wat ijs fijn. Vogels kunnen dan het fijngehakte ijs oppikken. Wat je zeker niet moet doen is suiker aan het water doen. Dit is funest voor de dieren. Zeker als ze bij lichte vorst ook nog eens een bad nemen. Suiker hecht zich aan het vet, wat heel slecht is voor de vogel. Normaal rolt het water van de ingevette veren, maar dan blijft het erop en erin, met bevroren vogels tot gevolg. Tot slot moet je ook nooit zout gebruiken, want dat is erg ongezond voor vogels. Hier een kort filmpje van drinkende mussen:
[YouTube:https://youtu.be/JPY3ISZGdls]
Nestkastjes
Hans van de Kar vraagt zich af waarom de opening van nestkastjes voor mezen richting het oosten moeten hangen. Nestkasten met de opening naar het oosten is prima, maar het mag ook richting het noordoosten. Als het maar niet richting het westen hangt. Vanuit het westen komt namelijk de meeste wind en dit is funest voor jonge vogels in de nestkasten. Zeker als die westenwind gepaard gaat met regen of slagregen. Het zuidwesten is ook niet goed, want daar komt ook veel wind vandaan.
Hieronder heb ik negen tips van Vogelbescherming geplaatst, wellicht handig:
1) Hang de nestkast op een rustige plek op, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Dus niet direct naast het terras, als je daar in het voorjaar zelf vaak zit.
2) Niet in de volle zon, dus liever niet op het zuiden.
3) Hang de nestkast beschut tegen de wind. De invliegopening kan het best op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten.
4) Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk. Geen takken direct voor de opening.
5) Uit de buurt van katten. Gaas om de boom kan katten uit de buurt houden.
6) Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees, kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen.
7) Koloniebroeders wonen wel weer graag in groepen: de nesten voor mussen, spreeuwen en zwaluwen kunnen daarom wel naast elkaar hangen.
8) Hang de nestkast stevig op, zodat hij niet kan gaan slingeren of vallen.
9) Hang de nestkasten op in het najaar. Vogels kunnen er al aan wennen en de kast gebruiken als slaapplek.
En… maak de kast elk jaar in september of oktober weer schoon. Met kokend water. Trek zelf keukenhandschoenen aan, want heel schoon zal het niet zijn.
Korstmossen op bomenschors
Tina vraagt zich af wat er voor vlekken zitten op de boom waarvan ze een foto instuurde. De vlekken op de boom zijn onschuldig, dit zijn korstmossen. Korstmos bestaat eigenlijk uit twee organismen: een schimmel en een blauwwier of groenwier. Soms kan het ook een combinatie van een blauwwier en een groenwier zijn. We noemen een dergelijke samenleving symbiotisch. In het algemeen groeien korstmossen zeer traag en vaak op plaatsen waar ze niet door zaadplanten kunnen worden verdrongen. Zo vind je korstmossen op muren, op stoeptegels, op grafstenen, op dakpannen en dus ook op de schors van bomen. Voedsel halen korstmossen uit regen en het stof in de lucht. Heel bijzonder is dat ze bij uitdroging soms jaren in een rustfase blijven. Komt er weer water bij deze korstmossen, dan worden ze weer actief.
Herten
Lisette van Helden filmde herten in het Weerterbos. Het fimlpje is half september gemaakt , bij het begin van het burlseizoen.
[YouTube:https://youtu.be/L9b1e1wMDOo]
Yucca
De yucca is in Nederland een populaire kamer- en tuinplant. Recent verwildert hij in de natuur en ontwikkelt 'ie zich mogelijk tot een invasieve exoot. Onlangs is bij Zandvoort een verwilderde populatie yucca’s gevonden.
Hoe vogels de vorst overleven
Veel mensen zijn blij alsnog te kunnen genieten van mooi fris winterweer tijdens deze late winter. De natuur was zich echter al op het naderende voorjaar aan het voorbereiden. Hoe gaan vogels, voor wie het broedseizoen voor de deur staat, om met de late kou?
Natuurtip
Het is deze zondag lammetjesdag. Geïnteresseerden kunnen tot vier uur zondagmiddag terecht bij de schaapskudde op de Loonse en Drunense Duinen aan de Gommelsestraat 30 in Biezenmortel. De entree bij zorgboerderij Hemelrijksche Hoeve bedraagt twee euro, kinderen betalen een euro.