En de Oscar gaat niet naar... Loving Vincent
De film is bijzonder omdat alle animaties gemaakt zijn in de schilderstijl van Van Gogh. 126 kunstenaars schilderden in drie jaar 65.000 olieverfschilderijen voor de film.
Bekijk hier de trailer van Loving Vincent:
Het verhaal speelt zich vooral af in Frankrijk, maar toch wordt er in flashbacks teruggeblikt op de jeugd van Van Gogh. Wie goed kijkt herkent zijn geboortedorp Zundert. Het kerkje van de vader van Van Gogh is in de achtergrond te zien.
De prestigieuze filmprijs in de categorie beste animatiefilm ging zondagnacht (Nederlandse tijd) naar Coco. Een film van Pixar die gaat over een jongetje dat naar de onderwereld afreist om een groot familiegeheim te achterhalen.
'Politiek correct statement'
Een keuze die volgens filmkenner Luud Smits van tevoren vast stond. "In Coco staat de Mexicaanse cultuur centraal. Met deze keus heeft de academy dus een politiek correct statement gemaakt. De Mexicaanse cultuur moet beschermd worden en dat doe je niet door een muur te bouwen tussen Mexico en de VS, zoals de Amerikaanse president Trump wil", legt hij in het programma WAKKER van Omroep Brabant uit.
Loving Vincent was dit award-seizoen al vaker genomineerd, onder andere voor een Golden Globe in de categorie ‘Animatie’ en heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept. Volgens Smits doet de film het echter vooral goed in Europa en kreeg deze in Amerika 'niet de gehoopte aandacht'. "Een nominatie is genoeg", heeft Hollywood volgens Smits gedacht.
Beste film: The Shape of Water
De film The Shape of Water won zondagnacht de Oscar voor beste film. De film troefde bij de negentigste editie van de belangrijkste filmprijzen ter wereld onder meer grote concurrent Three Billboards outside Ebbing, Missouri en Dunkirk af.
In totaal sleepte The Shape of Water vier Oscars in de wacht en werd het de meest bekroonde film van de avond. De film was dertien keer genomineerd. Dunkirk won drie beeldjes, Three Billboards twee.
De uitreiking verliep volgens Smits 'grotendeels zoals voorspeld'. De grootste verrassing noemde hij dat de dames op Oscar-night niet in het zwart over de rode loper gingen. Een statement dat bij eerdere award-shows, zoals die van de Golden Globes, nog wel werd gemaakt. Dit om aandacht te vragen voor de MeToo-discussie.