Video

Het einde van familiebedrijf Emté: 'Het snijdt een stukje uit je ziel'

6 maart 2018 om 09:58
nl
Ja, hij wist dat het eraan zat te komen dat de Emté zou worden overgenomen. Maar toch vindt Walther Trommelen het eeuwig zonde dat de supermarkt die zijn vader in Waalwijk oprichtte uit het straatbeeld zal verdwijnen. "Het is de ziel en zaligheid van onze familie. Dan komt het nieuws hard aan, ook al weet je dat het onvermijdelijk is."
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Maandag werd bekend dat de 130 filialen van het familiebedrijf worden overgenomen door de Jumbo en Coop. De twee partijen betalen daarvoor in totaal 410 miljoen euro aan de huidige eigenaar, groothandelsbedrijf Sligro. Bij de overname zijn circa 6200 medewerkers betrokken, die samen goed zijn voor 2700 voltijdsbanen. Zij gaan allemaal mee naar de nieuwe eigenaar.

Nieuwe kansen
Volgens Walther Trommelen, zoon van oprichter Mechie Trommelen, biedt die overname ook nieuwe kansen. "Winkels die minder goed lopen, kunnen weer een impuls krijgen. Maar als je wordt opgebeld en het verwachte nieuws hoort, is dat allesbehalve leuk. Zoveel van ons leven zit erin."

Walther was er vanaf het begin bij. In 1948 begint hij als 14-jarige jongen te werken in de slagerij van zijn vader Mechie in Waalwijk. De zaken lopen goed en plannen groeien om een tweede slagerij te beginnen. Maar als de oorspronkelijke kruidenier Albert Heijn ook vlees gaat verkopen, besluit Mechie Trommelen in 1965 anders. Ook hij begint een supermarkt, vernoemd naar zijn eigen initialen M en T. 

Groeien
Gestaag groeit de Emté, waarin behalve Walther ook zijn twee broers, zijn zus en zwager in de directie gaan werken. Na de eerste supermarkt volgt de tweede, en na verloop van tijd een derde. "Consolideren, een nieuwe supermarkt openen, consolideren, een nieuwe supermarkt erbij", geeft Walther het ritme van zijn vader aan. "Geen onverantwoorde risico's nemen, maar altijd ambities houden en streven naar een hogere omzet."

Als zijn vader in 1994 overlijdt, telt de supermarkt twaalf vestigingen. Twaalf jaar na zijn dood blijkt er niemand van de derde generatie binnen de familie te zijn die de supermarkt wil overnemen. De supermarkt wordt verkocht aan de Sligro. Dat is ook het moment dat Emté een explosieve groei doormaakt en zo in heel Nederland te vinden is.  De Edah wordt overgenomen, net als vestigingen van Sanders, Golff en de Spar. Binnen enkele jaren telt de Emté 131 filialen. 

Moeilijker
De zaken gaan goed en Walther en andere familieleden blijven de Emté van een afstand volgen. De laatste jaren kreeg de supermarktketen het echter moeilijker tussen de felle concurrentiestrijd van onder meer de Albert Heijn en Jumbo. Afgelopen zomer maakte de Sligro bekend een samenwerkingspartner te zoeken voor de Emté. Het groen-geel zou vooralsnog niet uit het straatbeeld verdwijnen, werd nog optimistisch gezegd.

Maar de familie Trommelen wist toen dat de kans groot was dat het einde verhaal voor Emté zou kunnen zijn. En zo gebeurde maandag. "We hebben de afgelopen jaren nog verschillende prijzen gewonnen, waaronder die van beste slagerij. Dat moet je koesteren. Toch schort er blijkbaar iets aan de formule, want de mensen weten de supermarkt niet overal goed te vinden. Dat is jammer, het snijdt een stukje uit je ziel. Maar er was geen andere optie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.