Video

Scouts adopteren oorlogsgraf: 'Jongens die voor onze vrijheid streden, mogen niet vergeten worden'

10 maart 2018 om 12:51
nl
Het graf van soldaat Parkes en de Valkenswaardse scoutingclub Sint Maarten zijn voortaan met elkaar verbonden. Zaterdag tekende de scoutingclub een adoptieovereenkomst voor het graf. "We gaan nu vaker een bloemetje leggen bij dit graf," zeggen de scouts.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Dat is meteen ook de belangrijkste verplichting van de kersverse adoptant. "Nee, we hoeven het graf niet te onderhouden," zegt Loek Overes van de scoutingclub. "Maar we zullen vanaf vandaag vaker naar deze begraafplaats gaan. We zien dit als een mooie mogelijkheid om aan onze jeugd over te dragen wat deze militairen voor onze samenleving hebben betekend. En natuurlijk zijn we nu extra geinteresseerd in soldaat Parkes, dus de informatie die we over hem hebben gekregen ga ik zeker lezen."

Wachten op privacy instellingen...



Geen onderhoud van de graven
Raimondo Bogaars van de Stichting Erfgoed 40-45 in Valkenswaard benadrukt dat het zeker niet de bedoeling is van het adoptieprogramma om het onderhoud van de begraafplaats te gaan doen. "Dat mag niet eens," weet hij. "Het schoonmaken van de stenen, het grasmaaien, de beplanting rondom de graven, dat wordt allemaal gedaan door de Commonwealth Graves Commission. Het is niet de bedoeling dat iemand anders daar aan komt."

Het initiatief voor het adoptieprogramma komt van Raimondo. "In Brunssum en Margraten bestaat het al heel lang. Het vergroot de betrokkenheid bij de begraafplaats." Aan die betrokkenheid was zeker kort na de bevrijding geen gebrek. Mensen uit de omgeving lieten hun dankbaarheid zien door de militaire graven te verzorgen en bloemen te leggen. Toen dat werd overgenomen door de Commonwealth War Graves Commission liep de lokale belangstelling voor de begraafplaats terug."

Foto naar familie
"Ik vind dat jammer," zegt Raimondo. "De stichting stuurt onderhoudsmensen maar die hebben geen band met de graven." Hij hoopt dat het adoptieprogramma daar verandering in brengt en dat het weer meer lokale bevolking naar de begraafplaats trekt. "Een adoptant kan een foto maken van het graf met net gelegde bloemen en die foto opsturen naar familie als die getraceerd is." 

Bij Raimondo ontstond de belangstelling voor de militaire begraafplaats al vroeg. "Ik kom uit deze regio, dus ik kom er regelmatig. Vanuit die belangstelling raakte ik steeds meer geinteresseerd in de 'verhalen achter de stenen'. Die ben ik gaan uitzoeken en dan krijg je verhalen bij de mensen en wordt het nog interessanter."

Adoptie kost 5 euro per jaar
Volgens Raimondo liggen er al meer dan 25 'adoptie-aanvragen' op de stapel. "Voor 5 euro per jaar krijg je een certificaat met informatie over de geadopteerde overleden militair. Zo zorgen we ervoor dat deze jongens die voor onze vrijheid zijn gestorven niet vergeten worden." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.