Miljoenenfraude met geld van beleggers, directeur Groen Invest veroordeeld in hoger beroep

15 maart 2018 om 10:56
nl
De 73-jarige directeur van het failliete Veldhovense hardhoutfonds Groen Invest Nederland is donderdag in hoger beroep alsnog veroordeeld voor faillissementsfraude. Het hof in Den Bosch legde Frans van der H. een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar op, met een proeftijd van twee jaar. Dit betekent dat hij niet de cel in hoeft, tenzij hij binnen twee jaar opnieuw in de fout gaat.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De directeur heeft voordat het fonds in mei 2009 failliet ging ruim twee miljoen euro, geld van beleggers, overgeboekt naar privérekeningen. De rechtbank sprak hem eerder vrij van faillissementsfraude. De rechter vond dat er geen bewijs was voor fraude omdat het geld ruim vóór het faillissement werd opgenomen. Schuldeisers werden volgens de rechter niet bewust benadeeld. Het hof ziet dat nu anders. 

In totaal investeerden ruim zesduizend beleggers samen zeker zeventig miljoen euro in Groen Invest voor de kweek van robiniabomen in Nederland en het buitenland. De aangekochte grond bleek echter niet geschikt voor bosbouw en winst bleef uit. De robiniaboom is een van oorsprong Noord-Amerikaanse boomsoort.

Faillissement 'onontkoombaar'
Op 18 oktober 2007 liet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Van der H. weten van plan te zijn om zijn vergunningsaanvraag voor het beleggingsproject af te wijzen. Op dat moment had Groen Invest al enkele jaren meer geld uitgegeven dan dat er binnenkwam. Er was onvoldoende vermogen om te investeren of om investeerders terug te betalen.

In tegenstelling tot de rechtbank, vindt het hof faillissement in zo’n geval 'onontkoombaar'. Toch is de directeur voor een periode van ruim anderhalf jaar geld van Groen Invest blijven overboeken naar privérekeningen. Volgens het hof heeft hij op die manier bewust het bedrag dat na het faillissement onder de schuldeisers verdeeld kon worden met ruim twee miljoen euro verkleind.

Twee miljoen terugbetalen
Naast dit strafproces is er eerder in 2014 ook een civiel proces over deze zaak geweest bij het gerechtshof in Den Bosch. Toen bepaalde het hof dat de directeur het bedrag van ruim twee miljoen euro moest terugbetalen aan de curator. Die verdeelde dat bedrag vervolgens onder de schuldeisers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.