Stuifmail zondag 18 maart: dode regenwormen, koolmees, omgewaaide bomen en een sperwer

18 maart 2018 om 08:06
nl
Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via [email protected]. Vandaag besteedt Frans aandacht aan dode regenwormen, een koolmees, omgewaaide bomen, een sperwer en eekhoorntjesbrood.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Dode regenwormen
Lou van der Aa vraagt zich af hoe het komt dat regenwormen die na een regenbui in de nacht op zijn terras komen, daar de volgende ochtend dood liggen. Volgens mij is het gazon - vooral de bodem - veel te nat. Dan zoeken deze dieren een betere omgeving op. Daarnaast zal dit te maken hebben met voedseltekort. In beide gevallen gaan ze op zoek naar een betere plek. Als ze dan bedrogen uitkomen en de bodem ook niet in kunnen, is dit het gevolg.

Koolmees
Ida van de Reijt vraagt zich af hoe lang een koolmees een gevecht tegen haar raam. volhoudt Dat kan lang duren, want hij ziet in zijn spiegelbeeld een concurrent. Het is dus zaak de spiegeling weg te halen. Een paar tips:

• De ramen niet wassen

• Stroken huishoudfolie of aluminiumfolie op het raam te plakken. De stroken huishoudfolie als lamellen knippen en buiten boven op het kozijn van het raam vastplakken. De stukken vallen dan van boven naar beneden. De folie neemt de weerspiegeling weg en bovendien bewegen ze. Huishoudfolie is moeilijker knippen maar laat wel licht door. Ze kunnen ook binnenshuis voor het raam worden aangebracht.

• Gordijnen overdag dicht doen. Als je geen gordijnen hebt of de weerspiegeling blijft vanwege lichte gordijnen is een leuk kralengordijn misschien een idee. Ook dan ziet de vogel zichzelf niet meer weerspiegeld.

• Zelfklevende zwarte plastic raamstickers kopen. Ook die schrikken vogels af.

Omgeblazen bomen
'Buuf' Adeline Besselink zag geknakte en omgevallen bomen in natuurgebied Hondsberg. Ze wil weten of die  blijven liggen en hoe lang het duurt voordat ze weggerot zijn. Te beginnen met de laatste vraag: er is een ezelsbruggetje voor het tot stof wederkeren van dode bomen. Als een zomereik bijvoorbeeld 500 jaar is geworden, duurt het onder normale omstandigheden net zo’n lange tijd tot die zomereik vergaat. Dan de eerste vraag: ja, in principe laten we in een natuurbos omgeblazen of omgevallen bomen liggen. De bomen vergaan dan langzaam en dat komt ten goede van heel veel organismen. Vijftig procent van de biodiversiteit in een bos leeft van dood hout. Dode bomen leveren heel veel voedsel voor heel veel dieren. Doordat die dieren de boom aanvreten, kunnen andere dieren deze weer gebruiken als schuilplaats.

Sperwer man
Op de foto die Thea Willems instuurde, zie je heel duidelijk een mannetjessperwer. Of dit dezelfde is als op de vorige foto van Thea Willems - waarvan ik in eerste instantie dacht dat het een balkansperwer was - is bijna niet te zeggen, maar ik denk het wel. Deze sperwer heeft bij Thea zijn territorium en meestal blijven ze daar. Enkel een andere krachtige sperwer of havik zal hem van daar kunnen verjagen.

Eekhoorntjesbrood
Op de foto van Patrick Blondeau zie je een stevige bruine paddenstoel. Je kunt ook duidelijk zien dat onder de hoed gaatjes zitten, geen lamellen of plaatjes. Je weet dan dat je te maken hebt met een boleet. De grootte, dikte en kleur van de hoed geven aan dat dit eekhoorntjesbrood is. Deze soort staat bekend als een ware delicatesse voor veel mensen. De smaak is enigszins nootachtig. Als je in het buitenland op de menukaart de naam cèpes of porcini tegenkomt, heb je te maken met dit eekhoorntjesbrood.

Kraanvogel
Jeroen Verburg filmde begin deze maand duizenden kraanvogels die over Zuid-Limburg trokken.
[YouTube:https://youtu.be/wilX3PCVmsQ]

Grote grazers
De afgelopen tien jaar zijn vijftien ongelukken geregistreerd tussen grote grazers in Nederlandse natuurgebieden en het publiek, waarbij een confrontatie leidde tot een behandeling in het ziekenhuis. Vergeleken met het grote aantal bezoekers van begraasde gebieden wordt dit aantal gering genoemd. Dat staat in het onderzoek ‘Grote grazers, aanvaardbare risico’s’.

Langgerekte voorlente
De kou in februari, begin maart en dit weekend heeft de ontwikkelingen in de natuur sterk vertraagd. Van de 'maand voorsprong' die de natuur eind januari nam vanwege de zeer warme dagen is nu vrijwel niets meer over. Uit de waarnemingen van de Natuurkalender blijkt dat we een zeer langgerekte voorlente meemaken.

Iedereen kan met de Natuurkalender meedoen. Geef de datum door waarop je de eerstelingen in je tuin, straat en omgeving ziet. Een overzicht van alle soorten dieren en planten van het Natuurkalender-programma in maart vind je via deze link. Je kunt je waarneming anoniem doorgeven of met een Nature Today-account.

Natuurtip
Deze zondagmiddag wordt van twee tot vier uur een IVN-wandeling op de Spinsterberg georganiseerd. Het gebied Spinsterberg is zeer afwisselend, met open heidevelden en bijzondere vennetjes, omliggende bossen en een ecoduct. Dit gebied is de laatste jaren ook het terrein geworden waar wilde zwijnen rondstruinen. De kans dat je ze overdag ziet, is niet erg groot. Maar de sporen zijn overal aanwezig, bijvoorbeeld afdrukken van poten, omgewoelde grond en haren aan bomen. Al met al is het zeker de moeite waard om hier regelmatig een kijkje te nemen. Informatie is te vinden op de site van het IVN. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.