'Per huishouden verdwijnt 50 kilo per jaar in de kliko', voedselverspilling wordt aangepakt
Vooral aardappelen, groenten en fruit verdwijnen in de kliko: "Het is echt wel een heel groot probleem. Als we er met zijn allen iets aan doen, dan is dat goed voor onze portemonnee en het milieu", zegt Bob Hutten van het cateringbedrijf uit Veghel. In de Verspillingsfabriek wordt uit restpartijen van vers voedsel weer eten gemaakt. Zoals tomaten- en paprikasoepen. Een paprika waar een deukje inzit en die niet meer perfect oogt, kan nog prima gebruikt worden.
Komkommers en brood
In de Verspillingsfabriek in Veghel worden nieuwe recepten getest om de verspilling van vooral groenten en fruit tegen te gaan. De cijfers spreken voor zich: veertig procent van de komkommers worden verspild en de supermarkten verspillen dagelijks 425.000 broden. Met de slogan 'Samen tegen verspilling' gaan 33 bedrijven, waaronder Albert Heijn, McDonald's en Unilever en het ministerie de enorme voedselverspilling aanpakken.
"Voedsel is heel goedkoop geworden, we hebben weinig respect voor voedsel en we leven in een doordraai economie, waarin het vooral gaat om veel te verkopen", zegt Bob Hutten. Volgens hem is het te gek voor woorden dat er vijf miljard euro per jaar wordt verspild, waarvan de helft bij de consument en de helft in de voedingsindustrie.