Stuifmail zondag 25 maart: kramsvogel, sperwer, eekhoorn, gele trilzwam en buizerd
Kramsvogel
Op de ietwat wazige foto van Frank Dictus zie je een vogel en vanwege de grote en wat grijze kop denk ik dat het om een kramsvogel gaat. Kramsvogels behoren tot de familie van de lijsters en zijn trekvogels. Ze komen in groten getale naar Nederland waar ze leven van vruchten en zaden. In de zomerperiode broedt de kramsvogel in kolonies in het noorden van Europa en in Azië. Tijdens die periode voeden zij zich met insecten en andere ongewervelde dieren. Naast de mooie grijze kop vallen de kramsvogels op vanwege hun geluid. Tijdens hun vlucht, maar ook op het veld of verscholen in bomen zijn ze herkenbaar door dat geroep. Dit 'tsjak tsjak tsjak' klinkt trouwens in de vlucht het luidst.
Sperwer, mannetje
Op de enigszins wazige foto die Pieter van den Heuvel instuurde, is een vogel te zien in een roofvogelhouding. De bovenkant van de vogel lijkt wat blauwig. Daarnaast zie je een bruinige borst. Mijn conclusie is dat het hier om een mannetjessperwer gaat. Sperwers - en dan vooral de mannetjes - jagen vooral op allerlei soorten zangvogels. Vooral huismussen, vinken, merels, spreeuwen en diverse soorten mezen. Vrouwelijke sperwers zijn groter en jagen dan ook op grotere prooidieren, zoals Turkse tortels en stadsduiven. Beiden jagen vanuit dekking of in het vorbijgaan, met een plotselinge, snelle vlucht.
Mama-eekhoorn met baby
'Buuf' Adeline Besselink zag in haar tuin een eekhoorn met iets in de bek met de grootte van een sinaasappel. Maar het had dezelfde kleur als de eekhoorn zelf en ze dacht dat het ook bewoog. Ze vraagt zich af of dit een jonge eekhoorn zou kunnen zijn. Mijn reactie is: ja, dat kan heel goed. Eekhoorns zorgen goed voor hun jonkies en bij dreigend gevaar verplaatsen ze die diertjes. Dit doen overigens meerdere zoogdieren. Vooral de marterachtigen zoals wezels zijn veel op sjouw met hun nageslacht. Zie dit mooie filmpje:
Gele trilzwammen
Op de foto van Sylvana de Backer zie je op een boomstam heel veel gele organismen. Dit is de gele trilzwam. Deze zwammen zijn te herkennen aan het geleiachtige, gelobde vruchtlichaam dat goudgeel van kleur is en aan het feit dat deze zwammen op loofbomen groeien. De vruchtlichamen kunnen twee tot zes centimeter hoog worden en twee tot vier centimeter breed. In het begin zijn ze oranjegeel, maar in volle wasdom krijgen ze een goudgele kleur. Naarmate ze verouderen, verbleekt de kleur tot zwavelgeel om bijna wit te worden als ze tot ontbinding overgaan. Deze soort groeit bijna het hele jaar door, vooral wanneer het aan het eind van de herfst koud begint te worden. Gele trilzwammen gedijen op dode takken en op stammen van diverse bomen die in de winter hun blad verliezen zoals beuken, eiken, essen, haagbeuken en hazelaars. Het zijn geen eetbare paddenstoelen.
Buizerd
Suus stuurde een foto van een roofvogel. Die had ze geschoten op Terschelling. Ze vroeg zich af of dit een bruine kiekendief zou kunnen zijn. Dat denk ik niet. Volgens mij is het een buizerd, maar dan een van de Scandinavische ondersoorten. Vooral omdat er zoveel witte veren in zijn verenpak zitten. In de winterperiode komen vaak noordelijke buizerds naar hier omdat ze hier wel voedsel kunnen vinden.
Sperwer vangt een mus
Stichting Natuurkanaal publiceerde onderstaand filmpje van een sperwer die in een tuin een huismus wist te verschalken. Die zat eerst boven in de boom en de sperwer onderin. Toen de mus naar de voerplek vloog, wachtte de sperwer het juiste moment af en vloog er naartoe. De mus werd geplukt en opgepeuzeld.
Vennen in Midden-Brabant
De vennen bij Oisterwijk en Boxtel nemen een heel bijzondere plaats in Nederland in. Door de variatie tussen de vennen is vrijwel het gehele scala aan levensgemeenschappen rond vennen hier aanwezig. Al ruim een eeuw worden deze onderzocht. Recent onderzoek geeft zowel het gedeeltelijk herstel van de vennen na de vroegere verzuring aan als het nut van beheermaatregelen.
Het onderzoek werd met subsidie van de Provincie Noord-Brabant uitgevoerd door de Adviseur Water en Natuur, Stichting Semblis, Onderzoekcentrum B-WARE, Eelerwoude, Van Erve Natuuronderzoek, Diatomella en de Sieralgenwerkgroep Nederland.
Liever vogels dan tegels in de tuin
Zo'n 95 procent van de Nederlanders zou meer vogels in de tuin willen, blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau GfK dat deze week is gepubliceerd door Vogelbescherming Nederland. Toch is maar liefst 40 procent van de tuinen bestraat en doen veel tuineigenaren zo onbewust hun best vogels uit de tuin te weren. Want tegeltuinen zijn als woestijnen voor vogels. Terwijl het zo gemakkelijk anders kan.
Natuurtip
Tijdens Pasen, volgende week zondag 1 en maandag 2 april kun je in het bos in Oisterwijk paaseieren zoeken. Dit kan tussen elf uur 's ochtends tot drie uur 's middags.
De eieren zijn niet van chocolade maar lijken op de eieren van echte vogels. Deelname kost vijf euro per gezin, gezinnen die lid zijn van OERRR betalen drie euro. Je kunt tickets bestellen, maar je kunt je voor deze activiteit ook op de dag zelf nog aanmelden in het Bezoekerscentrum. Er wordt vertrokken vanaf het bezoekerscentrum Oisterwijkse Bossen en Vennen.
De eierentocht is volgens de organisatie het leukst voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar. Deelnemers wordt geadviseerd na afloop goed zichzelf na te kijken op teken.