CDA-penningmeester ontkent dat hij wist van megadrugslab in schuur, justitie eist vijf jaar celstraf
Op 23 februari 2017 ging de politie naar het boerenerf aan de Hoogeindseweg, op zoek naar een hennepkwekerij. Die kwekerij werd gevonden, maar er was nog veel meer. In een loods bleek een groot laboratorium verstopt, de grootste drugsfabriek ooit ontdekt van Nederland. De fabriek had een dagomzet van tien miljoen euro.
Van der P. werd samen met zijn vrouw en zoon opgepakt. Zijn gezin werd al snel weer vrijgelaten. Van der P. zat twee maanden in voorarrest. Het terrein werd door de burgemeester een half jaar gesloten, inclusief het woonhuis van de familie.
Miljoenen
Met de chemicaliën die daar voorradig waren, kon 4000 kilo amfetamine en 1000 kilogram MDMA worden gemaakt. De gevonden MDMA was goed voor het maken van zes miljoen xtc-pillen, met een straatwaarde van 32 miljoen euro. De aangetroffen amfetamine was 18 miljoen waard.
Volgens Van der P. kwam de vondst van het drugslab als een donderslag bij heldere hemel. Hij verhuurde de loods aan een zekere Pieter, die er auto’s uitdeukte en overspoot. In de loods stonden ook caravans gestald. Om te voorkomen dat die werden besmeurd tijdens het spuiten, werd een wandje in de loods geplaatst. Achter dat wandje zat het drugslab.
Hieronder: de indeling van het drugslab die justitie heeft gepubliceerd. Tekst gaat onder de illustratie verder.
Goed van vertrouwen
Van der P. klopte geregeld aan bij de verhuurde loods, maar er deed niemand open. Buren klaagden wel eens over chemische lucht, de penningmeester had nooit wat geroken. Getuigen noemen Van der P. een goedzak. Iemand die iedereen wil helpen en goed van vertrouwen is. “Dat is me duur komen te staan", zei hij tijdens de zitting. In 2012 werd al eens hennepkwekerij gevonden bij een brand in de loods. Van der P. werd daar niet voor gestraft omdat hij door de brand al genoeg was getroffen.
De officier van justitie gelooft niet dat Van der P. geen weet had van het drugslab. “Je moet wel stekeblind zijn, wil je niets van dit lab gezien hebben”, aldus de officier. Uit afgetapte telefoongesprekken van een dochter van de verdachte zou blijken dat hij wel degelijk wist van de praktijken in de loods. De officier vond dat Van der P. de verhuurde loods beter in de gaten had moeten houden. Van der P. is volgens de officier medepleger van drugsproductie en schuldig aan het inrichten van het lab.
Tekst gaat onder video verder
Carnavalsclub gedupeerd
De vondst van het drugslab vorig jaar had destijds ook grote gevolgen voor carnavalsvereniging De Lolmakers. Zij waren druk aan het werk aan hun carnavalswagen in een bouwtent naast de ruimte waar het drugslab werd ontdekt. De bouwers moesten meteen van het terrein af. Hun carnaval viel in het water. Ze mochten twee dagen na de inval hun spullen wel van het erf halen, maar toen was het te laat om de carnavalswagen nog op tijd af te krijgen.
Bijna nooit thuis
Volgens de advocaat van Van der P. was het helemaal niet onlogisch dat haar cliënt niets heeft gemerkt van het drugslab. "Hij was bijna nooit thuis en heeft in goed vertrouwen gehandeld. Waarom zou hij anders vlakbij een carnavalsvereniging hun een wagen laten bouwen, als hij van het drugslab wist? Van der P. had geen geldzorgen, dus ook geen reden om een dergelijk risico te nemen."
De advocaat wijst erop dat er geen bewijs is dat Van der P. in het drugslab is geweest. Er zijn geen DNA-sporen van hem gevonden.
Verslaggever Jan Waalen was bij de rechtszaak aanwezig. Zijn tweets zijn in het liveblog terug te lezen.