Terreurverdachte Lieke S. krijgt mediaverbod na interview bij Omroep Brabant
Het Openbaar Ministerie beschouwt haar als een terreurverdachte. In KRAAK deed de Helmondse zondag voor het eerst in het openbaar haar verhaal. De 34-jarige vrouw gaf tekst en uitleg over haar bekering tot de islam en over de enkelband en het gebiedsverbod die haar zijn opgelegd. De vermeende Syrië-gangster werd in september 2016 in het Turks/Bulgaarse grensgebied aangehouden. Volgens justitie, omdat ze op weg was om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS).
'Aanwijzing' van reclassering
"Wil je je verhaal doen, genuanceerd en niet-radicaal, krijg je gewoon een mediaverbod", zo schrijft S. op Twitter. Volgens haar advocaat Burhan Kaya heeft ze van de reclassering een 'aanwijzing' gekregen, dat is een regel waar ze zich aan moet houden.
Hayat is 'onder voorwaarden' vrij. Ze moet van de rechter luisteren naar de regels van de reclassering. Alleen dan hoeft ze niet terug de gevangenis in om te wachten op haar proces. Dat risico loopt ze dus als ze haar verhaal nog eens in de media doet. Hayat zou nog twee interviews doen, voor het programma De Nieuwe Maan van de NTR en voor Pauw.
Eigen veiligheid
Volgens haar advocaat is de veiligheid van Hayat S. één van de redenen van het verbod. Hij heeft niet de indruk dat ze bedreigd. Kaya: "Het gaat om haar persoonlijke veiligheid. Ze zijn bang voor reacties op haar optreden. Het gaat ook om de maatschappelijke onrust die het interview kan veroorzaken."
Een woordvoerder van de reclassering bevestigt dat haar persoonlijke veiligheid voorop staat. Als ze herkenbaar in beeld komt, kunnen mensen erachter komen waar ze woont. Als ze zich niet aan de regels houdt, zal de reclassering dat doorgeven aan het Openbaar Ministerie. Dat besluit wat er dan moet gebeuren.
'Dringend advies'
Kaya heeft zijn cliënt 'dringend geadviseerd' om geen interviews meer te doen. Hayat wordt op een geheim adres geresocialiseerd. Op haar blog vraagt Hayat zich af hoe een interview onrust kan veroorzaken. Maar ze wil het risico niet nemen dat ze weer vast komt te zitten.
Volgens haar advocaat vindt ze het jammer dat ze haar verhaal niet meer mag vertellen. Als advocaat mag hij nog wél het woord doen.