Gehandicapte Noortje overspoeld met reacties: 'vooral heel veel leuke en positieve reacties'

10 april 2018 om 07:05
nl
De Roosendaalse Noortje van Lith zat maandagavond als tafelgast aan tafel bij televisieprogramma Pauw. Ze wordt amper een dag later overspoeld met 'heel veel leuke en positieve' reacties. Noortje vertelde in het programma waarom ze het oneens is met de nieuwe wet die het mogelijk maakt gehandicapten onder het minimumloon te betalen. De missie van Noortje is tot dusver geslaagd. De veertigduizend handtekeningen zijn behaald en de tweede kamer moet haar zaak gaan behandelen.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Het bezoek aan het programma van Jeroen Pauw was een gouden zet; het ging vervolgens snel met de handtekeningen. Haar petitie, die pleit voor de gelijke behandeling van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt, behaalde de 40.000 rond zeven uur dinsdagochtend. "Ik dacht dat ze over een week de wet gaan bespreken", vertelt Noortje trots. 

Dat doet de Roosendaalse goed. Veel mensen, ook onbekenden van Noortje, hebben laten weten trots te zijn op de strijder voor gelijke rechten. "Ook over mijn optreden krijg ik veel reacties. Dat ik het goed gedaan heb bijvoorbeeld." Het was de eerste keer voor Noortje dat ze op tv kwam. "Ik was ook best wel zenuwachtig."

Brief aan Rutte
De petitie begon te lopen nadat Van Lith haar verhaal deed op Facebook. Haar open brief aan premier Rutte is al door vele duizenden mensen gedeeld op het sociale medium. Premier Rutte reageerde op Twitter vanuit China, waar hij op handelsreis is. "Ik snap heel goed dat Noortje van Lith uit Roosendaal knokt voor haar droombaan. […] Dit kabinet staat voor gelijke kansen voor iedereen.” 

Wachten op privacy instellingen...

Omdat hij niet in het land is, heeft hij het stokje overgedragen aan staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). "Ik heb telefonisch contact gehad met Tamara. Ze heeft me de wet proberen uit te leggen, maar er toch nog steeds veel onduidelijk", vertelt Noortje. "De wet zou alleen maar gelden voor een kleine groep gehandicapten die niet mee kunnen komen in een reguliere baan." Hoe het ook mag zitten. Noortje is het er niet mee eens. 

"Ze heeft me niet kunnen overtuigen. Tuurlijk, er zit verschil in gehandicapt zijn. Maar minimumloon is minimumloon. Ook voor ons. Ik ben eind mei klaar met mijn opleiding en daarna wil ik hbo rechten aan de Juridische Hogeschool van Tilburg gaan studeren. Ik wil op basis van mijn (toekomstige) diploma's gewoon gelijkwaardig behandeld en betaald worden als een ander."

Cerebrale parese
De 21-jarige Noortje lijdt aan een ontwikkelingsstoornis, in vaktermen cerebrale parese. Hierdoor is ze gekluisterd aan een rolstoel. Noortje loopt momenteel stage bij de politie in Bergen op Zoom en hoopt dit jaar haar mbo-studie af te ronden. Hierna gaat ze verder studeren in Tilburg. 

Dinsdag rond de klok van twee uur was de petitie vijftigduizend keer ondertekend. 

 

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.