Hans Smolders niet aan de macht in Tilburg, geen coalitie met grote winnaar van verkiezingen
Bij VVD en CDA was er wel animo, GroenLinks kende ook geen blokkades vooraf maar vroeg 'meer tijd en ruimte voor een inhoudelijke overweging.' Uiteindelijk liet de partij weten op 'inhoudelijke gronden' geen interesse te hebben in een coalitie met LST, zonder D66.
Eerder probeerde Eijlander al tot een coalitie met LST, D66, Groen Links en het CDA te komen, maar ook dat liep spaak, omdat D66 weigerde het gesprek met Smolders aan te gaan. Voor de verkiezingen hadden de democraten al gezegd niet met LST te willen samenwerken.
Stabiliteit nodig
Nu haakt ook Groen Links af. "GroenLinks heeft er serieus naar gekeken, maar acht de kans te klein dat in deze samenstelling, alleen aan de linkerkant, voldoende van het eigen programma kan worden gerealiseerd", zegt informateur Eijlander. De verkiezingswinnaar heeft nog overwogen om de verkenning verder voort te zetten zonder D66 en GroenLinks, maar ziet daar op dit moment van af. omdat dit – zo verwacht het - niet zal leiden tot een stabiel stadsbestuur dat kan rusten op een gezonde basis. "Ik meen dat dit op een goede professionele afweging van fractieleider Hans Smolders berust", stelt Eijlander.
Drie weken na de verkiezingen is nog altijd niet duidelijk wie het in Tilburg de komende vier jaar voor het zeggen krijgt. Eijlander meent dat er echter toch vooruitgang is geboekt. "Formeren en informeren is ook elimineren. In dat opzicht zijn we wel verder gekomen. We weten nu welke coalities niet haalbaar zijn." Eijlander, die gevraagd was door de LST die als grootste partij een informateur mocht kiezen, legt zijn functie neer.
De Tilburgse burgemeester Theo Weterings stelde eerder al dat hij niet blij was met de weigering van D66 om met Smolders samen te werken. Informateur Eijlander had ook liever gezien dat de partijen geprobeerd hadden nader tot elkaar te komen: "Ik vind het jammer dat D66 het gesprek niet wilde aangaan. Mensen in de stad begrijpen dit ook niet, ik denk niet dat de burgers blij zijn met de situatie zoals ze nu zijn. Maar het is niet gelukt, de politieke realiteit van nu is een andere. Ik denk dat we dichtbij zijn geweest met GroenLinks."
Burgemeester Weterings wil geen verdere reactie geven nu LST definitief niet in de coalitie komt, hij vindt het 'aan de partijen', aldus zijn woordvoerder.
Slim spel van D66?
Smolders spreekt van een vooropgezet plan. De weigering om überhaupt met LST te praten, lijkt D66 geen windeieren te leggen. Als een na grootste partij na de verkiezingen (negen zetels), heeft de partij de beste papieren om nu een coalitie te vormen met partijen als GroenLinks en CDA. Eerder stelde de partij al dat dit geen bewust machtsspel of cordon sanitaire was, maar dat de partij 'deed wat goed was voor de stad en haar verkiezingsbelofte nakwam'. Eijlander, die aan tafel heeft gezeten met D66, denkt echter niet dat er sprake is van een vooropgezet plan. Dat D66 nu aan zet is, vindt hij niet wrang. "Dat zijn de spelregels van de democratie, de een na grootste partij mag nu."
'Gewoon dom'
Lijst Smolders Tilburg (LST) dat met tien zetels de verkiezingen won, is teleurgesteld dat het nu niet kan gaan regeren. Fractievoorzitter Hans Smolders: "Het is gewoon dom. Het is niet in het belang van de stad." Volgens hem hebben de andere partijen afspraken met elkaar gemaakt en komt hij er daardoor 'niet doorheen'. "GroenLinks wil niet verder zonder D66, dan weet je zeker dat het niet doorgaat."
Smolders is bang dat de mensen door het buitensluiten van LST het vertrouwen in de politiek verliezen. Hij stelde eerder: “We zijn de grootste partij. Die 16.000 mensen die op ons gestemd hebben, pikken dit niet. Denk je dat mensen zo vertrouwen in de politiek houden? Over vier jaar gaan die niet meer stemmen. Juist door als LST en D66 samen te werken, kun je laten zien dat je mensen kunt verbinden en dat je een leider bent."