Video

Justitie vervolgt oud-wethouder Van Son en raadslid Van Creij voor burgemeesterslek Den Bosch

26 april 2018 om 10:55
nl
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de Bossche oud-wethouder Jos van Son (65) en raadslid Sjef van Creij (55) vervolgen, omdat ze vertrouwelijke informatie zouden hebben gelekt rond de burgemeestersbenoeming in Den Bosch vorig jaar. Het OM beschuldigt hen van het schenden van hun ambtsgeheim. De twee, beiden uit Rosmalen, hebben eerder hun betrokkenheid ontkend.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Sjef van Creij laat in een reactie aan Omroep Brabant weten 'totaal overdonderd' te zijn. "Het OM heeft mij niet op de hoogte gesteld, dat vind ik heel opmerkelijk. Ik ging ervan uit dat dit een stille dood zou sterven. Maar ik heb niks gedaan, dus ik zie het met vertrouwen tegemoet."

Van Creij zat in de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Hij zou de naam van de kandidaat die op nummer één van de aanbevelingslijst van de commissie stond, hebben gelekt aan Van Son. Die was zelf geen lid van de commissie maar hij speelde de informatie door naar anderen, onder wie een journalist van het Brabants Dagblad.


Bewijzen

Volgens persofficier Janine Kramer is er genoeg bewijs tegen de twee mannen om ze te vervolgen. "We hebben met de rijksrecherche de verdachten gehoord en andere personen uit de vertrouwenscommissie en digitaal onderzoek gedaan en op basis van al dat onderzoek denken wij dat er voldoende ligt in hun richting.

Het lekken wordt als een ernstig vergrijp gezien. Janine Kramer zegt daarover: "Het is niet voor niets een vertrouwenscommissie, op deze manier kan iemand niet veilig op het ambt van burgemeester solliciteren". De maximale straf op schending van het ambtsgeheim is een gevangenisstraf van één jaar. Kramer denkt dat het zo ver niet zal komen en dat het bij een  geldboete en een voorwaardelijke celstraf als stok achter de deur zal blijven. Het is de bedoeling dat de verdachten zich komende zomer voor de rechter moeten verantwoorden. 

Gedetailleerd bericht

Toen er in de krant een gedetailleerd bericht over de procedure en de kandidaten verscheen, deed de Commissaris van de Koning aangifte. Volgens het OM hebben beiden hun geheimhoudingsplicht opzettelijk geschonden en daarmee de benoemingsprocedure schade berokkend. Het is nog niet bekend wanneer ze voor de rechter moeten komen. 

Jack Mikkers is sinds oktober de nieuwe burgemeester van de gemeente Den Bosch. Maar hij was niet de eerste keuze van de vertrouwenscommissie van de Bossche gemeenteraad. Er kwam naar buiten dat zij Jan Hamming zou hebben gewild. Omdat Hamming koos voor een burgemeesterschap in Zaanstad, schoof kandidaat Mikkers, toen burgemeester van Veldhoven, door naar Den Bosch. 

'Geheimhoudingsplicht geschonden'

"Verdachten hebben allebei hun geheimhoudingsplicht opzettelijk geschonden", zegt Jan Jaap Smilde, plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie Oost-Brabant. Daarmee hebben ze de integriteit van de benoemingsprocedure schade berokkend en afbreuk gedaan aan het goede functioneren van het openbaar bestuur. Bij een dergelijk verwijt past het om beide verdachten te dagvaarden, zodat de verdachten in een openbare terechtzitting verantwoording zullen moeten afleggen over hun handelen."

Opgepakt
Van Creij werd in augustus al opgepakt. Hij zat wel in de vertrouwenscommissie. Het raadslid wordt ook verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie. De 55-jarige politicus kwam weer op vrije voeten, maar bleef verdachte.

In februari werd Van Son opgepakt door de politie. Bij een doorzoeking van zijn huis werden telefoons, een iPad en computers in beslag genomen. Van Son noemde zijn aanhouding onderdeel van een 'heksenjacht'. De voormalige wethouder van Den Bosch was donderdag niet voor een reactie bereikbaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.