Kreet richting burgemeester: 'Onderzoek grondwater na barst in waterleiding kerncentrale Doel'
Een van de vier reactoren van de Vlaamse kerncentrale, op een steenworp afstand van Ossendrecht, werd maandag 23 april stilgelegd. Er zat een barst in de waterleiding. De exploitant verwacht dat de reactor pas in oktober weer kan worden opgestart.
Veel vragen
Is bekend waar het gelekte besmette water heen is gelopen en om hoeveel water gaat het, zo vragen de lijsttrekkers in een gezamenlijke brief aan de burgemeester van Bergen op Zoom, Petter. Is het gelekte water gevaarlijk voor de gezondheid? Is er contact geweest met de Belgen?
De politieke partijen maken zich ook zorgen over het ontbreken van een goed grensoverschrijdend waarschuwings- en ontruimingsplan. Ze hebben hun brief ook aan de minister en staatssecretaris gestuurd en aan de politici in de Tweede Kamer.
Reactie burgemeester
Burgemeester Frank Petter (Bergen op Zoom) laat weten dat hij daar een eigen brief bij zal voegen, waarin hij zijn zorgen uitspreekt over de situatie in Doel. "We moeten eerst onderzoeken wat er feitelijk aan de hand was. Uit de eerste berichten van de Veiligheidsregio Zeeland begrijp ik dat er geen gevaar is geweest voor het milieu of de volksgezondheid."
Het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is verantwoordelijk voor het toezicht op de kerncentrale. Die organisatie heeft nauw overleg met de Nederlandse toezichthouder ANVS. "Als er in Doel iets gebeurd dan horen zowel wij als de ANVS dat. Tot nu verloopt de communicatie vanuit Doel prima, zelfs als er -bij wijze van spreken- een emmer verf omvalt horen we het. Maar de voorgaande ongevallen vonden niet in het nucleaire deel plaats. Dit incident wel en dat baart me zorgen. We hebben afgesproken dat de kerncentrale in 2025 sluit, maar misschien is dat te ver weg."