‘Munitiedepots defensie jarenlang onveilig’, ook Volkel en Woensdrecht gevaarlijk

2 mei 2018 om 08:34
nl
Omwonenden en medewerkers van defensie hebben jarenlang gevaar gelopen doordat de veiligheid op munitieterreinen niet in orde was. Er was een verhoogd risico op ontploffingen. Dat blijkt uit documenten van defensie die de Volkskrant in handen kreeg.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Defensie zegt sinds 1 januari 2015 acht keer te zijn beboet door de Inspectie SZW. Tijdens bezoeken aan dertien munitiedepots vond de Inspectie SZW 89 tekortkomingen. Dat geldt onder andere voor de vliegbases van Volkel en Woensdrecht. 

Feesttoeters als waarschuwing
Ook kreeg defensie een tik op de vingers voor het ontbreken van een waarschuwingssignaal op het springterrein in Reek. In een noodsituatie moesten militairen gebruik maken van ‘feestartikelen’ om alarm te slaan, zo valt te lezen in de Volkskrant. De inspectie schrijft daarover: ‘Deze luchtdruktoeters en hun signaal zijn niet herkenbaar als waarschuwingssignaal.’

Ook ligt er een minicamping in de buurt van dit springterrein. Defensie moet van de inspectie nagaan of die wel op veilige afstand ligt van het terrein. 

Defensie kreeg de laatste jaren vaker kritiek over de veiligheid van het personeel. In 2016 overleed sergeant Sander Klap tijdens een schietoefening in Ossendrecht. De Bredase familie van de commando heeft een schadeclaim neergelegd bij het ministerie van Defensie.

Volgens Defensie is het overgrote deel van de geconstateerde tekortkomingen inmiddels opgelost. 

Reactie vakbond
De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) vindt het onaanvaardbaar. De vakbond stelt dat dit de gevolgen zijn van bezuinigingen bij defensie. Over het voorbeeld met de feesttoeters zegt de vakbond dat dat ernstig is, maar dat er in ieder geval een oplossing wordt gezocht, terwijl er geen andere middelen voor handen zijn. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.