OM wil Satudarah illegaal verklaren, hoe de motorclub steeds in de criminaliteit opduikt
Satudarah is ook in Brabant veel in het nieuws door drugshandel, geweld en afpersing. Enkele prominente bestuursleden wonen in Tilburg. Een greep uit bijna tien jaar Satudarah in het Brabantse nieuws.
Onbekend
De motorclub is een vrij onbekend fenomeen tot begin 2009. Dan komt naar buiten dat er een onderzoek loopt naar de band tussen de moord op Jo van Asten uit Leende en Satudarah. Het spoor lijkt dood te lopen maar de naam is gevallen.
In de zomer van 2010 volgt er meer publiciteit en wordt het verhaal rond de club groter. De gemeente Breda verbiedt de Harleydag, uit vrees voor een treffen tussen Satudarah en de Hells Angels.
Oude seksclub
De Satudarahleden strijken neer in de luwte van de stad: in september 2010 duiken ze op in een oude seksclub bij Zundert. Al gauw gonst het van de verhalen over leden die de horecaportiers in Breda zouden intimideren.
De club groeit intussen gestaag. In 2011 richten ze een afdeling op in Eindhoven. Dat jaar verbiedt ook Tilburgse burgemeester een Harleydag in zijn stad.
Grote inval in Zundert
Op 18 oktober 2011 volgt een grote politieactie in Zundert. De president van de (Cigano's)chapter daar is een tot dan toe onbekende man met de naam: Klaas Otto. Hij groeit uit tot een publiek figuur. Een maand later volgen er onder de codenaam Akutan invallen bij de Tilburgse afdeling (Southside) en vindt de politie daar een raketwerper. De politie komt een groep leden op het spoor die synthetische drugs maakt samen met een groep Litouwers. De Tilburgse broers en bestuursleden Xanterra M. alias 'Kapikane Bota' en Angelo M. worden gezien als centrale figuren.
In 2012 zijn er diverse incidenten waarbij de politie vermoedt dat er clubleden bij betrokken zijn. Zoals een brandstichting in een huis in Halsteren en een handgranaat die onder een auto ontploft. Deze zaak komt vermoedelijk later dit jaar op zitting bij de rechtbank in Breda.
Fort Oranje
Op 10 juli 2012 veroordeelt de rechtbank in Breda een grote groep leden tot celstraffen voor onder meer een mishandeling bij Fort Oranje. Een van de tien veroordeelden is Klaas Otto. Hij krijgt vier maanden cel. De hoogste celstraf is 4,5 jaar voor een Bredanaar.
In deze tijd ontstaat er ruzie binnen Satudarah. Februari 2013 splitst de Zundertse chapter zich af en gaat verder onder de naam No Surrender: Generaal wordt Klaas Otto. (hij zou twee jaar later de club en de motorwereld de rug toekeren) Massaal lopen er Satudarahleden over naar de nieuwe club, ook Henk Kuijpers. In deze tijd groeien de clubs nog explosief. Satudarah wordt een van de grootste met misschien wel duizend leden.
Wildwest Medoclaan en doden
Ze blijven intussen maar opduiken in de criminaliteit. In de zomer van 2014 overvallen twee leden een 70-jarige man thuis in Tilburg. Diezelfde mannen zijn een paar maanden later weer betrokken bij een schietpartij aan de Medoclaan in Eindhoven, waar ze het aan de stok krijgen met drie leden van No Surrender. De wildwestbeelden uit een gewone Eindhovense woonwijk veroorzaken afschuw en het is een wonder dat er geen doden vallen.
Toch gaat er weleens iets helemaal fout, Het Eindhovense aspirant-lid Steve Tompson wordt in de herfst van 2014 slachtoffer van een afrekening. Een zaak die nooit is opgelost. In datzelfde jaar blijft de club negatief in het nieuws komen als een lid uit Etten-Leur Rudi Schouten op klaarlichte dag en bij een winkelcentrum in Breda om het leven brengt.
Aanpak
Als de club ook in verband wordt gebracht met bovengrondse activiteiten zoals autoverhuur en een sportevenement verhogen diverse Brabantse gemeenten nog meer de druk op de club, met invallen in het clubhuis in Tilburg bijvoorbeeld.
Begin 2017 dient de rechtszaak tegen de Tilburgse broers M. en ook de Tilburgse vice-president Björn E. Opvallend is dat de rechtbank in Breda ze geen criminele organisatie noemt. Daar worden ze dus ook niet voor veroordeeld waarmee ze de straf al snel hebben uitgezeten. Amper een paar maanden later pakt de politie ze weer op. En ook Paul 'Ola' M uit Maastricht en later Michel B. uit Enschede die nog een tijd voortvluchtig is en in Oostenrijk wordt teruggevonden. Hun zaak loopt nu.
Heksenjacht en kritiek
De reeks aan criminele incidenten buiten Brabant rond de club is nog groter. De leden zelf en hun advocaten zien het als een overdreven heksenjacht en wijzen er op dat lang niet alle leden criminelen zijn. Bovendien zou dit niks met de club te maken hebben en zijn het individuele acties. Dat is grotendeels waar: de meeste misdrijven hebben op zich niks met elkaar te maken.
Maar de politie benadrukt steeds dat pakweg driekwart van de leden een strafblad heeft en dat de club wetteloosheid ondersteunt. Ook bij de landelijke overheid is alles er al jaren op gericht om de clubs te verbieden.
Rechtbank heeft laatste woord
Daarom is de maat vol en is een dik dossier gemaakt vol voorbeelden. Dat pakket is op 29 september 2017 naar de rechtbank Den Haag gestuurd. Die behandelt de zaak. Dat is omdat Moordrecht, waar de club in 1990 oorspronkelijk is opgericht, in dat rechtsgebied ligt. Er zijn twee dagen uitgetrokken voor de behandeling. Wanneer de uitspraak volgt is nog onbekend. Daarna is het volgende doelwit vrijwel zeker het ooit in Zundert opgerichte No Surrender.