Zakaria Labyad naar PSV was een ‘no-go-area’, maar hij levert de Eindhovenaren nog wel geld op
PSV kan een kleine twee ton bijschrijven. Labyad speelde van zijn 11e tot 19e in de jeugdopleiding van PSV. Voor seizoenen waarin een speler 12 en 13 jaar oud is, ontvangt een club 0,25 procent van de totale transfersom. Daarna is het tot en met 22 jaar 0,5 procent per jaar. In totaal komt dat bij Labyad neer op 3,5 procent aan solidariteitsbijdrage.
De Amsterdammers betalen naar verluidt 5,5 miljoen euro (exclusief bonussen) aan FC Utrecht voor de komst van Labyad. Van dat geld gaat 192.500 euro naar PSV.
Sentiment
Labyad verliet PSV voor Sporting Portugal, maar al na een jaar wilde hij terug naar het Philips Stadion. Hij kwam niet terug. De fans van de Eindhovenaren zien een terugkeer sowieso niet zitten. De manier waarop hij de club verliet, is men niet vergeten. “Het gevoel en sentiment dat bij de supporters leeft, is ook bekend bij PSV. Een terugkeer van hem is een no-go-area”, zegt Harrie Timmermans, voorzitter van de supportersvereniging van PSV.
PSV weet dat de fans een terugkeer van Labyad niet zien zitten, toch geeft de middenvelder in gesprek met De Telegraaf aan dat Marcel Brands hem belde en trainer Phillip Cocu een appje had gestuurd. Balen de fans dat de club wel geïnformeerd heeft? “Dan neem je voor waar aan wat Labyad heeft gezegd. Ik heb geen enkele aanwijzing dat het klopt, dat dit waar is.”
LEES OOK: PSV-fans furieus op Zakaria Labyad na presentatie bij Sporting Lissabon: 'Het is gewoon schandalig!'
Dondert en het bliksemt
Voor de supportersvereniging is het hele verhaal geen issue, geeft Timmermans aan. “Door het verleden hechten wij geen waarde aan de woorden van Labyad over PSV. Dus is het gewoon een transfer van een speler van een club naar een andere club. Niets meer.”
De Marokkaanse voetballer komt komend seizoen met Ajax naar Eindhoven. Een warm welkom? Daar hoeft hij niet te op rekenen. “De achterban had ooit al een liedje op de tekst van ‘Het dondert en het bliksemt’ van Guus Meeuwis. Dat eindigt met ‘Labyad komt nooit meer terug’.”
In Eindhoven wordt Labyad ook niet vaak meer bij zijn echte naam genoemd, daar gaat hij door het leven als Labyrat.