Klaas Otto strafrechtelijk vervolgd voor deelname aan criminele organisatie

23 mei 2018 om 16:20
nl
Klaas Otto uit Bergen op Zoom, oprichter van de omstreden motorclub No Surrender, wordt strafrechtelijk vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie. Er liep al een proces tegen drie andere hoge bazen van No Surrender, Henk Kuipers uit Emmen, Rico R., uit Zeeland en de rechterhand van Kuijpers, Theo ten V.
Geschreven door

Justitie beschuldigt hen onder meer van het leiding geven aan een criminele organisatie, afpersing, zware mishandeling en bedreiging. De vier moeten op 22 juni voor het eerst voor de rechter in Groningen verschijnen. 

De zaak wordt die dag niet inhoudelijk behandeld. Het gaat om een zogeheten regiezitting, waarbij alle partijen nog onderzoekswensen mogen indienen. Het is nog niet duidelijk of de verdachten op de zitting komen.

'Ontwrichtend voor de samenleving'
Dat nieuws kwam woensdag naar voren tijdens een pro-formazitting in Groningen. De verdachten waren Rico R. (41) uit Hulst en Theo ten V. (54) uit Emmen. Ze spelen een belangrijke rol in de leiding van de motorclub.

Het OM noemt de motorclub 'ontwrichtend voor de samenleving en een gevaar voor de maatschappij'. Er lopen meerdere onderzoeken met als doel de club te verbieden.

Klaas Otto in beeld
Klaas Otto (50) uit Bergen op Zoom was oprichter van No Surrender en werd generaal genoemd. Zijn club die de basis had in Zundert, groeide snel door de komst van oud-Satudarah-leden zoals medeverdachte Henk Kuijpers. 

Otto vertrok officieel bij de club begin 2015. Sinds juli 2016 zat hij ongewoon lang in voorarrest, voor onder meer afpersing. Maar hij mocht onlangs naar huis in afwachting van zijn verschillende rechtszaken. De verdenking dat hij bij een misdaadorganisatie zat is nieuw, maar hangt al lange tijd in de lucht. Voor zover bekend is hij voor deze laatste beschuldiging niet gearresteerd.

Aanslag
Vorige week werd bekend dat hij niet wordt vervolgd voor het beramen van een aanslag op de Bredase officier van justitie Greetje Bos. Er is te weinig bewijs, meldt het Openbaar Ministerie.

De inhoudelijke behandeling van het proces tegen de vier is op zijn vroegst begin 2019.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.