Video

Klokkenluider komt met meldpunt voor misstanden bij Defensie: ‘Er wordt veel in de doofpot gestopt'

30 mei 2018 om 20:12
nl
Klokkenluider Victor van Wulfen begint samen met de Onafhankelijke Defensie Bond (ODB) een meldpunt voor misstanden bij Defensie. Bij het meldpunt kan worden aangeklopt voor hulp en advies bij het naar buiten brengen van wantoestanden. Van Wulfen: “We gaan waar nodig de botte bijl hanteren. Er wordt zoveel in de doofpot gehouden bij Defensie.”
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Het meldpunt is een initiatief van de ODB. Maar Van Wulfen werd met zijn ervaring als klokkenluider gevraagd om het te gaan runnen. Hij trok jaren geleden zelf aan de bel over vliegveiligheidsincidenten op de vliegbasis Eindhoven, waar hij toen werkte als piloot op een vrachtvliegtuig. Hij kreeg gelijk en werd in 2015 volgens Defensie gerehabiliteerd. Toch bleef de kwestie Van Wulfen achtervolgen. Hij kreeg vliegverbod opgelegd en besloot uiteindelijk te vertrekken bij zijn werkgever. 

Doofpot
Het nieuwe meldpunt zal veel gebruik proberen te maken van de media om eventuele misstanden aan de kaak te stellen. Van Wulfen: “Defensie zegt steeds dat ze het debat over misstanden binnenskamers willen houden, maar dat betekent dat het in de doofpot wordt gestopt. Ik heb zelf ervaren dat er pas iets verandert als de media dingen naar buiten brengen.”

Hij noemt ook het voorbeeld van de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Uit onderzoek van de Volkskrant bleek dat hier seksuele misstanden en andere wantoestanden hadden plaatsgevonden, maar dat Defensie dit niet naar buiten wilde brengen. De commissie Giebels – een speciale commissie die onderzoek doet naar ongewenst gedrag en de angstcultuur bij Defensie – noemde een intern onderzoek daarover dit jaar nog ‘nalatig en niet onafhankelijk’.

Doorgeefluik
Bij het nieuwe meldpunt zal Van Wulfen mensen die zich melden gaan begeleiden en adviseren hoe ze het beste naar buiten kunnen treden met informatie over misstanden. Dat kan anoniem. Het betrekken van de media zal hierbij een grote rol spelen.

Van Wulfen: “Wij willen een soort doorgeefluik zijn voor melders. Als iemand anoniem wil blijven, maar de informatie voldoende concreet is, kunnen we het onder de aandacht brengen van onderzoeksjournalisten. Mocht iemand zelf naar buiten willen treden, dan kunnen we daar ook bij helpen door contact met media te leggen. Wij zullen ook actief de politiek benaderen met informatie." 

"We zullen voorzichtig omgaan met informatie die we krijgen. Ik heb goede hoop dat mensen bij ons aan durven kloppen en dat wij het laatste zetje in de rug zijn dat mensen nodig hebben om naar buiten te treden. We kunnen met informatie naar de media stappen, maar bijvoorbeeld ook naar onderzoekscommissies. Dit lijkt de enige manier om Defensie in beweging te krijgen."

'We geven een waarschuwing af'
Dit jaar maakte Defensie bekend een nieuwe aanpak te gaan hanteren om ervoor te zorgen dat misstanden binnen de organisatie aan de kaak gesteld worden. Maar daar heeft Van Wulfen weinig vertrouwen in: “Ze zeggen dat commandanten toegankelijker worden en dat je daar misstanden kan melden. Maar die commandanten zijn nou juist het probleem. Zij zijn de veroorzakers van de angstcultuur.”

Van Wulfen hoopt dat er op termijn een ombudsman wordt ingesteld die onafhankelijk onderzoek kan doen binnen de organisatie. "Wat we nu doen geeft in ieder geval een waarschuwing af: pas op met wat je doet, want we stappen naar de media."

Het meldpunt wordt 1 juni gelanceerd.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.