Nog nooit zoveel Brabanders betaald aan het werk als nu
De uitzendbureaus nemen het grootste deel van de banengroei voor hun rekening. Maar er zijn ook ruim 30.000 vacatures in Brabant. In de sectoren vervoer, zorg en bouw hebben werkgevers steeds meer moeite om aan personeel te komen, waardoor de groei van de bedrijven zelfs wordt geremd.
Technische beroepen
Eén op de vijf bedrijven in Brabant heeft moeite met het vinden van geschikt personeel. Bij ICT-bedrijven is dit zelfs de helft van de bedrijven. Technische beroepen waar grote tekorten dreigen zijn onder andere: lassers en plaatwerkers, machinemonteurs, metaalbewerkers en constructiewerkers, elektriciens en elektronicamonteurs, loodgieters en pijpfitters, automonteurs, timmerlieden, bouwvakkers en bouwkundigen.
Het grootste aantal vacatures is te vinden in de zorg, waar een groot tekort is ontstaan aan mbo-verpleegkundigen en artsen. In het bank- en verzekeringswezen in Brabant loopt het aantal banen juist terug, deels door automatisering en internetdiensten. Bankmedewerkers, managers, secretaresses en receptionistes zullen moeite hebben om ergens anders vergelijkbaar werk te vinden.
Regionaal
Het aantal nieuwe vacatures verschilt per regio. De meeste nieuwe banen ontstaan dit en komend jaar in Zuidoost-Brabant namelijk 16.500. In Midden-Brabant gaat het om 10.200 vacatures en in Noordoost-Brabant om 8800. In West-Brabant is behoefte aan 8500 nieuwe werknemers.
Door de enorme banengroei neemt het aantal Brabanders met een WW-utkering snel af. Eind 2017 ging het nog om 49.400 uitkeringsgerechtigden, wat eind dit jaar is gedaald naar 42.100. Eind 2019 - zo wordt geschat door het UWV - hebben nog 36.000 Brabanders een WW-uitkering.
Dit staat los van het aantal langdurig Brabantse werklozen in de bijstand. Sinds mei 2017 is dit aantal met 2 procent gedaald naar 53.000.