Kluisjesroof Oudenbosch: Rabobank vergoedt toch schade boven 45.000 euro
De Rabobank voelt zich moreel verantwoordelijk voor de gevolgen van de inbraak. "Klanten hebben hun eigendommen in goed vertrouwen in het safeloket van de Rabobank vestiging in Oudenbosch bewaard. Terecht en volkomen begrijpelijk gingen ze ervan uit dat hun zaken daar veilig zouden zijn", zegt directievoorzitter Johan Staes van Rabobank West-Brabant Noord tegen Omroep Brabant.
Gesprekken
De bank heeft inmiddels met bijna alle driehonderd benadeelde klanten gesproken. Daaruit bleek dat in een aantal gevallen bij klanten meer gestolen is dan het verzekerde bedrag van 45.000 euro. "Een situatie die de Rabobank niet had voorzien."
"Ook blijkt dat klanten die al geruime tijd beschikken over een safeloket, eigendommen en waardevolle zaken hebben toegevoegd in het safeloket, zonder zich voldoende bewust te zijn van het verzekerde bedrag tot 45.000 euro, die de Rabobank in haar algemene voorwaarden hanteert", stelt de bank.
De Rabobank is er nog steeds druk bezig om de vijfduizend waardevolle spullen die op de grond van de kluiskelder zijn gevonden te koppelen aan de juiste eigenaren. De bank heeft naar eigen zeggen nog geen volledig overzicht van de schade omdat nog niet met alle gedupeerden een gesprek heeft plaatsgevonden.
Kritiek
Veel klanten hadden kritiek op de bank over de manier waarop de zaak werd afgewikkeld. Ze zijn het vooral niet eens dat ze zelf moeten bewijzen wat er in hun kluis lag om de schade vergoed te krijgen.
LEES OOK: Klanten woedend na kluisjesroof bij Rabobank Oudenbosch: 'Die van mij lag bomvol met goud'
De kluisjesroof gebeurde in het eerste weekend van maart. De twee bankrovers lieten zich opsluiten in het bankgebouw en gingen vierentwintig uur later met vuilniszakken geld, goud en zilver weer naar buiten. De politie hield eind april twee medewerkers van het Bredase beveiligingsbedrijf EBN aan, justitie denkt dat zij de kluisjesrovers hebben binnengelaten.
In de uitzending van Bureau Brabant wordt maandag aandacht besteed aan de kluisjesroof. Eerder kwam de zaak aan bod in Opsporing Verzocht, toen werden bewakingsbeelden van de roof getoond. Dat leverde tientallen tips op en een belangrijke getuige meldde zich.