Puffende varkens in hete veewagen zorgen voor verontwaardiging
Waarschijnlijk heeft de vervoerder de aanhanger tijdelijk achtergelaten om ergens anders een nieuwe partij dieren op te halen.
Te warm
Wakker Dier werd gewaarschuwd door een vrouw die had opgemerkt dat de dieren nogal lang moesten wachten. Ze maakte foto's en stuurde die door naar de dierenrechtenorganisatie. Wakker Dier zette die vervolgens op Facebook.
Een woordvoerder van Wakker Dier: "Het is een gangbare methode. Het mag. Dieren worden achtergelaten op een parkeerplaats zodat de vervoerder een nieuwe partij kan ophalen. Maar het was donderdag 29 graden. Zolang de veewagen rijdt, worden de dieren gekoeld door de wind. Nu stonden ze stil en wordt het veel te warm in de wagen."
Ventilatoren
De NVWA heeft strenge regels rondom het vervoer van dieren. De vervoerder (naam bij de redactie bekend) houdt zich aan deze regels, zo laat hij in een reactie weten. "De ventilatoren op de wagen stonden aan en we laden minder dieren bij hogere temperaturen. Bovendien stonden alle luiken open om zo veel mogelijk frisse lucht voor de dieren te zorgen."
Volgens de mede-eigenaar van het transportbedrijf is het jammer dat een gekleurd bericht van één persoon zoveel schade kan berokkenen aan het imago van de sector. "Ook wij willen het beste voor de dieren en ze zo goed als mogelijk naar hun bestemming vervoeren. Het is per slot van rekening voor velen in de regio onze boterham."
Uithouden
Op een van de foto's staat een varken met zijn bek open. Een hond houdt het in een stilstaande auto maar heel even uit. Hoe zit dat dan met een varken?
Universitair docent Arie van Nes van de Universiteit Utrecht is gespecialiseerd in varkens. "29 graden is niet heel slecht. In een stal kan het makkelijk 31 graden worden. Een varken heeft, net als een hond, geen zweetklieren. Het varken koelt zichzelf via de mond. Als een varken het benauwd heeft kan die met een open bek in hondenzit zitten. Een oververhit varken gaat liggen."
In een veewagen kan de temperatuur flink oplopen omdat de dieren dicht bij elkaar staan. "Ga maar eens met z'n tienen in een lift staan. Dan wordt het ook heel warm." Om die reden worden varkens meestal 's nachts vervoerd.
De reacties onder het Facebookbericht van Wakker Dier zijn niet mals. Veel mensen zijn boos over de manier waarop de dieren worden vervoerd. Van Nes vindt het lastig om op basis van de foto's te zien of de varkens het té warm hebben. "Veevervoerders hebben er zelf belang bij om hun dieren zorgvuldig te vervoeren. Als een varken écht in de stress raakt, is dat niet goed voor het vlees."