‘Het gevaar van de kerncentrale in Doel is aanvaardbaar, maar honderd procent veilig bestaat niet’

15 juni 2018 om 19:36
nl
Turbines die uitvallen, haarscheurtjes in de kernreactor en radioactief water dat weglekt; er lijkt geen einde te komen aan het nieuws over de kerncentrale in Doel. Experts en politici hebben hun zorg uitgesproken over de veiligheid in de centrale. Maar volgens energie-expert Wim Turkenburg is het risico van Doel niet groter dan in andere kerncentrales. Dat zei de emeritus-hoogleraar in een speciale live Q&A-sessie met Omroep Brabant.
Profielfoto van Tobias van der Valk
Geschreven door
Tobias van der Valk

Volgens Turkenburg is het risico dat er een serieuze ramp gebeurt ‘één op de miljoen reactorjaren’. Hij noemt het risico van de kerncentrale daarmee ‘aanvaardbaar’. “De risico’s zijn bescheiden. We moeten niet te angstig doen.” Maar een ramp uitsluiten doet hij ook niet: “Eerdere kernrampen hebben laten zien dat de risico’s van kerncentrales in het echt groter zijn dan op papier.”

Grootste risico's
Als belangrijkste risico noemt hij menselijk handelen: “Als de toezichthouder niet onafhankelijk is, dan is dat gevaarlijk. Ook door menselijke incompetentie kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.” Ook terrorisme is een risico: “De reactoren zijn beschermd tegen een klein vliegtuig, bij een groot toestel is dat de vraag. Ook sabotage is een optie, maar dan moet je met meerdere mensen tegelijk undercover naar binnen en in het nucleaire gedeelte komen. Dat is echt heel lastig.”

Bekijk hieronder de hele uitzending. Tekst gaat verder onder de video. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Turkenburg verbaast zich erover dat er relatief zoveel aandacht uitgaat naar Doel, terwijl de centrale in het Zeeuwse Borsele even veilig of onveilig is. “Ja, dat is opvallend. Het aantal incidenten per reactor is daar even groot als in Doel. Wel heeft Doel vier reactoren en Borsele maar één. Je hebt dus wel vier keer zoveel kans dat er iets misgaat.” 

dicht in 2025?
De centrale in Doel gaat in 2025 dicht. Dat is wat de regeringspartijen eerder dit jaar met elkaar hebben afgesproken. Ze zijn 'voorzichtig opgelucht'. Voorzichtig, want de zorg over veiligheid in de komende jaren blijft. Bovendien geldt voor veel West-Brabanders: eerst zien en dan pas geloven. En Turkenburg sluit ook niet uit dat de centrale alsnog langer open blijft. "België is heel afhankelijk van de centrale. Het zou me niet verbazen als de regering daar straks zegt: we houden hem nog even open."

Bekijk hier ook onze speciale themapagina over Doel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.