Keuringsarts pleit voor nationaal instituut voor beroepsziekten om slachtoffers chroom 6 te helpen
De gemeente Tilburg hield woensdag een informatieavond voor gedupeerden. Sinds het RIVM het onderzoek naar chroom 6 bij Defensie heeft afgerond vorige week, zijn er weer vragen ontstaan. In Tilburg zijn tussen 2004 en 2012 800 mensen via een re-integratietraject bij NS/Nedtrain in aanraking gekomen met chroom 6 tijdens het schuren van treinen.
LEES OOK: Slachtoffer van chroom-6 in Tilburg staat sterker door onderzoek naar giftige stof in verf
Na de zomer wordt een onafhankelijk onderzoek dat hiernaar wordt gedaan naar buiten gebracht. Dat onderzoek is belangrijk als het gaat om de vraag of de gemeente Tilburg eventueel een schadevergoeding moet betalen aan mensen die ziek zijn geworden door chroom 6.
Vlekken
Het medisch instituut IKA Ned moet beoordelen of de bijstandsgerechtigden in Tilburg die met chroom 6 hebben gewerkt ook daadwerkelijk daardoor ziek zijn geworden. En juist dat onderzoek zorgt voor heel veel vragen bij de slachtoffers. Dat geldt ook voor Bounanaa Hanin. Hij heeft tussen 2004 en 2006 dag in dag uit treinen geschuurd. "Ik had meteen al veel last van het stof", zegt Bounanaa. "Ik heb nu nog afbrokkelende tanden, vlekken op de huid en astma. Maar volgens IKA Ned komt dat niet door chroom 6. Bounanaa kan dat bijna niet geloven. Hij kan door zijn klachten sinds 2006 helemaal niet meer werken.
Onderzoek
Volgens de directeur en eigenaar van het private instituut IKA Ned is er zoveel onderzoek uit binnen- en buitenland naar chroom 6 dat nauwkeurig is te voorspellen welke ziekten door chroom 6 veroorzaakt worden en welke niet. Uit een tussenstand blijkt dat van de 100 onderzochte Tilburgse chroom 6 slachtoffers er 17 zeer waarschijnlijk klachten hebben die toe te schrijven zijn aan chroom 6. Hij denkt dat het onderzoek dat nu in Tilburg gedaan wordt veel sneller afgerond had kunnen zijn als er een nationaal instituut beroepsziekten zou zijn, waar alle kennis verzameld is. Maar ook al heeft hij daar veelvuldig op aangedrongen bij het Ministerie, de rijksoverheid wil er nog steeds niet aan.