Eigen baas over voedsel bij Herenboeren in Boxtel: ‘Confronterend als je je eten ziet rondlopen'
Bij de boerderij in Boxtel wordt groente en fruit verbouwd, maar ook het voedsel voor de dieren zoals varkens, kippen en runderen. “Er is eerst onderzocht wat de mensen eigenlijk eten. Dat kan je gewoon opvragen bij het CBS en aan de hand daarvan is een boerderij ontworpen”, legt Geert van der Veer van Herenboeren Wilhelminapark uit in het Omroep Brabant-programma Brabant 2050.
Tweehonderd gezinnen zijn eigenaar van de boerderij en laten deze runnen door een professionele boer. Dat betekent dat zij gezamenlijk kunnen beslissen over de koers van het bedrijf en wat er verbouwd moet worden op het land. En met de producten worden vijfhonderd monden gevoed.
ZIE OOK: Met 200 huishoudens investeren in boerderij om streekproducten te maken? In Boxtel gaan ze ervoor
‘Misschien moet ik dan wel minder vlees eten’
“Wat het mooie is aan de boerderij is dat mensen het echt kunnen zien, niet alleen fysiek, maar ook aan het einde van het jaar in de jaarrekening wat het is echt hun bedrijf. Ze zien de impact van het hebben van dieren ook letterlijk in de papieren”, aldus Van der Veer.
“De mensen zien dat het niet de goedkoopste tak van het sport is, dat komt bijvoorbeeld door het rundvee dat duur is. Daardoor gaan ze nadenken over de gevolgen van wat ze doen. Misschien moet ik dan wel wat minder vlees gaan eten, is dan de vraag. Maar ze worden ook bewust van andere zaken zoals de impact op het milieu, dierenwelzijn en de bodem.”
‘Opeten is diervriendelijker’
Toen de boerderij hun kippen moest ophokken vanwege de vogelgriep, werd besloten om aan de community voor te leggen wat er moest gebeuren. “De Herenboeren vonden het diervriendelijker om de kippen op te eten dan om ze op te sluiten omdat ze hun vrijheid gewend waren.” En dat is een heel andere manier van boeren.
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings van Agrarische ontwikkeling, Energie en Bestuur is erg te spreken over de Herenboeren. “Omdat je je zo echt eigenaar voelt van wat je eet en je weet waar het vandaan komt. Het is fijn om te weten dat je eten op een goede manier geproduceerd wordt en de boer een goede vergoeding voor zijn werk krijgt.”
ZIE OOK: Brabant geeft pluim aan Herenboeren
‘Het is wel een levend wezen’
“Het is natuurlijk ook wel een beetje confronterend om die varkens hier te zien. Als je normaal een stukje vlees koopt in de supermarkt dan weet je eigenlijk wel dat het van een varken komt maar dan sta je er niet bij stil”, vertelt Spiering terwijl ze rondkijkt bij Herenboeren Wilhelminapark.
“En als je de varkens hier dan echt rond ziet lopen in een wei dan realiseer je je dat het wel dat een levend wezen is. Je kiest ervoor om het dood te laten gaan zodat jij te eten hebt. En ik denk dat je daardoor veel bewuster en zuiniger omgaat met je eten.”
‘Alleen maar meer soorten boeren’
Volgens gedeputeerde Spierings zijn er in 2050 nog altijd boeren in Brabant. “Maar er zullen alleen maar meerdere soorten boeren zijn. Je zal hele grote bedrijven hebben die efficiënt zijn, en die zullen wij altijd moeten houden. Dat moet dan wel heel schoon gebeuren. Maar je kan niet zeggen dat het het ene of het andere wordt.”
“Het is daarbij ook heel belangrijk om zoiets te hebben als Herenboeren Wilhelminapark omdat je dan weet waar het eten vandaan komt en het zorgt voor verbinding. Het geeft vertrouwen in je voedsel.”
Navolging
Inmiddels heeft een groep Tilburgers ook al aangegeven hun eigen boerencoöperatie te willen gaan vormen naar het idee van Herenboeren Wilhelminapark. Dat smaakt naar meer dus.
Wil je meer weten over hoe Brabant in de toekomst omgaat met voedsel? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruit ziet in 2050.
Brabant 2050 is vanaf 17 juni 10 weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook op omroepbrabant.nl/uitzendinggemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabant2050.