'Te weinig geld voor jeugdzorg en te veel regelgekte', GGzE bereikt financiële bodem
Joep Verbugt, voorzitter van de Raad van Bestuur van de GGzE, luidt de noodklok. Dit jaar zijn er grote zorgen over de financiering van de jeugdzorg. De GGzE heeft 25 procent van het budget ingeleverd. Verbugt: “De bodem is echt bereikt en een verdere kaalslag is niet mogelijk.”
Regelgekte
Zijn organisatie kampt met meer problemen als gevolg van onder meer rijksbeleid. “De regelgekte is toegenomen”, aldus Verbugt. “Deze administratieve lastendruk gaat iedere dag weer ten koste van de zorg. Wij blijven pleiten voor minder papier en meer zorg”, aldus de bestuursvoorzitter van de GGzE.
Het bestuur pleit ook voor een landelijke inspanning om het tekort aan personeel in de geestelijke gezondheidszorg aan te pakken. De GGzE heeft op dit moment tientallen vacatures. De GGzE wil samen met gemeenten en zorgverzekeraars afspraken maken om het gezamenlijk het aanbod van specialistische jeugdzorg te borgen.
Woenselse Poort
2017 was voor de GGzE een bewogen jaar. Het was vooral een jaar van herstel, nadat de forensisch psychiatrische kliniek De Woenselse Poort in 2016 negatief in het nieuws kwam met zelfdodingen, relaties tussen patiënten en personeelsleden en drugsgebruik. De situatie is de laatste tijd verbeterd. Toch is het gelukt om 2017 met een positief saldo af te sluiten dankzij reserves die waren opgebouwd. “Er is het afgelopen jaar door onze medewerkers hard gewerkt. De werkdruk in de zorg is hoog en dat vraagt veel van ons personeel, waar we zuinig op moeten zijn”, aldus het bestuur.