Opereren in het donker op fluorescerende tumoren, ‘Ik vind het niet spannend’
Voor de NIRS-behandeling werkt het Catharina Ziekenhuis samen met het LUMC in Leiden. Daar kreeg Van Dijk de vloeistof toegediend. De operatie vond plaats in Eindhoven. Voorafgaand had de patiënt er veel vertrouwen in.
“Ik vind het niet spannend. Ik heb niet het gevoel dat er veel bijwerkingen zijn”, aldus Van Dijk. Zijn drie kinderen verbleven tijdens de operatie bij oma. Zijn echtgenote huurde voor een week een bungalow in de buurt.
Opereren in het donker
Tijdens de operatie ging het licht uit. Daarna werd een speciale lamp op de open buik van Van Dijk gezet en zag je groene vlekken. “Dat stofje gaat vast zitten op een eiwit dat alleen maar in tumorcellen voorkomt”, vertelt oncologisch chirurg Harm Rutten. “En als je dat koppelt aan een fluorescerende stof, dan kun je de tumor laten oplichten.”
Littekenweefsel
Hierdoor konden de chirurgen heel nauwkeurig te werk gaan. Fijn, want soms is het heel moeilijk te zien wat tumor is en wat niet. “Bijvoorbeeld als een tumor terugkomt in een gebied waar hij al een keer heeft gezeten”, legt Rutten uit. “Dan weet je niet goed wat een tumor is en wat littekenweefsel.”
De operatie had een goed resultaat: al het tumorweefsel werd verwijderd. Van Dijk hoopt dat ook veel andere mensen de kans krijgen om de operatie te ondergaan.
Omroep Brabant staat donderdag stil bij Over Leven met Kanker. We zijn de hele dag te gast in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. We vertellen hoe het is om te leven met kanker en over vooruitstrevende behandelingen die worden ingezet. Lees en bekijk al onze verhalen op omroepbrabant.nl/overlevenmetkanker.