'Robots moeten in 2050 het WK voetbal kunnen winnen', TU Eindhoven herovert nu de RoboCup
Podiumvrees kenden de Eindhovenaren niet echt. Het was de elfde keer op rij dat Tech United in de finale van de zogeheten RoboCup stond. Het was de vierde keer dat de ploeg de wereldtitel veroverde. Tech United nam zo op sportieve wijze wraak voor de nederlaag vorig jaar in de finale tegen een Chinees robotvoetbalteam.
De Eindhovense ploeg bestaat uit vijf robots op het veld en tientallen studenten langs de lijn. Ieder partijtje voetbal duurt twee keer een kwartier en het speelveld meet 18 bij 12 meter.
Stof
Tech United had het in de eerste helft knap lastig. Tegenhouden was vooral het devies. Omdat het speelveld na alle potjes voetbal aardig versleten was, hadden de robotvoetballers veel last van de stof. In de pauze werd dan ook driftig gesleuteld en geprogrammeerd aan de robots.
Met succes, want 30 seconden na de hervatting was het raak voor de Eindhovenaren. De nipte voorsprong werd tot het einde van de wedstrijd verdedigd waarna het feestvieren kon beginnen.
Na het eerste fluitsignaal voetballen de robots volledig zelfstandig, dus zonder tussenkomst van een mens. Tech United wordt voornamelijk gedragen door studenten die vele maanden onderzoek stoppen in de voorbereiding.
RoboCup
De achterliggende gedachte is dat de competitieve RoboCup de ontwikkeling van robots versnelt. Alle deelnemende teams zijn verplicht om hun technische verbeteringen van de robotvoetballers na afloop van het toernooi met elkaar te delen.
Het ultieme doel van RoboCup is om voor 2050 met robots te winnen van de regerend wereldkampioen (categorie mensen) op dat moment.