Een echte Maarten Baas voor een spotprijsje bij de allereerste uitverkoop van atelier Cor Unum
De bezoeker is niet de enige. Honderden mensen probeerden zaterdag en zondag hun slag te slaan bij de uitverkoop van Cor Unum. Het is dan ook een bijzonder moment Het bedrijf werkt met studenten en mensen van de sociale werkplaats en produceert objecten van bekende ontwerpers.
Verliefd
Aan de kassa staan klanten met een grote glimlach hun aankoop af te rekenen. "Mensen moeten verliefd worden op een stuk", zegt directeur Lotte Landsheer. Smaken verschillen, maar als je hier rondloopt vind je altijd wel iets dat je raakt. Dat hoeft niet altijd van een bekende grote naam te zijn. De bezoekster die een grappig vaasje van een, voor haar, onbekende ontwerper heeft gekocht is er niet minder blij mee,
Verkocht
Helaas heeft niet iedereen mazzel. Het werk van Maarten Baas is populair. De ontwerper werd eerder dit jaar uitgeroepen tot ereburger van Brabant. Commissaris van de Koning, Wim van de Donk was destijds vol lof : "Het leek ons een goed idee om Brabants meest prominente en ook internationaal zeer gewaardeerde ontwerper, kunstenaar en designer te eren. Zijn werk is te zien in alle grote wereldsteden. Hij is een van de meest invloedrijke ontwerpers van deze eeuw.” Een van de bezoekers heeft haar zinnen gezet op een grote vaas die ontworpen is door Baas. Maar daar hangt helaas het kaartje 'verkocht' op.
Ikea
De ontwerpers, studenten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken samen met vrijwilligers, professionals en ontwerpers. Ze vormen een collectief dat prachtige dingen maakt. En dat weten de Bosschenaren maar al te goed. Vooral tijdens de eerste dag van de uitverkoop liep het storm.
Een stralende Lotte Landsheer vertelt: "Ik weet nog dat 20 jaar geleden de Ikea in Eindhoven werd geopend en mensen in de file stonden om er heen te gaan. En toen dacht ik , als dat ooit eens bij Cor Unum zou zijn, zou dat fantastisch zijn. En zo voelde het zaterdag tijdens onze uitverkoop. Mensen stonden in de rij allemaal met een potje uit de geschiedenis om mee naar huis te nemen."
Verhuizen
De reden voor de uitverkoop is dat het atelier gaat verhuizen naar een mooie, nieuwe plek: Pompen& Verlouw in de Vughterstraat. Daar krijgen ze weliswaar meer ruimte, maar die willen ze niet gebruiken voor opslag. De unieke stukken die uit de dozen uit de kelder tevoorschijn kwamen, krijgen een tweede leven in de verhalenkast. Een soort museum van de geschiedenis van Cor Unum met daarbij het verhaal achter het object. Hoe het ontwerp tot stand kwam en wie het gemaakt heeft.
Bijna elk voorwerp heeft al zo'n verhaal. Lotte pakt een willekeurig stuk uit de collectie en begint te vertellen: "Er was bijvoorbeeld iemand die niet zo handig was met afwerken. Die gaven ze dan klei met een spons in de hand, en die mocht het dan decoreren." Terwijl ze vertelt over het stuk dat ze in haar handen heeft, bedenkt de directeur dat ze er eigenlijk nog geen afstand van kan doen. Het werkje wordt uit de verkoop gehaald. Het mag mee verhuizen naar de nieuwe plek.
Trots
Cor Unum kent een rijke geschiedenis. 65 jaar geleden werden de ouders van Lotte gevraagd het atelier op te zetten voor de sociale werkplaats. De vader van Lotte wilde dat het atelier zichzelf zou weten te bedruipen. In de eerste jaren was er nog subsidie nodig, maar inmiddels is de droom uitgekomen en is er geen subsidie meer nodig. De vader van Lotte is overleden, moeder Anna is 85 jaar, maar nog steeds verbonden aan het atelier. Zij is ontzettend trots op het resultaat. Niet alleen op het commerciële succes, maar vooral op de werkwijze, de sfeer, de vriendschappen die ontstaan. "Het is te mooi om waar te zijn", aldus Anna Landsheer.
Voor de nieuwe locatie zit Lotte vol plannen. Zo moet er ook een mooiere winkel komen, een coffee corner en een kast met mooie verhalen over de stukken die de afgelopen 65 jaar gemaakt worden. De nieuwe locatie opent in het weekend van 29 en 30 september.