Zelfmeetman Peter: ‘Door alles vast te leggen word je gelukkiger’
De gezondheidszorg staat aan de vooravond van grote veranderingen. Tech-reuzen als Apple, Amazon en Google staan op het punt om de zorg op zijn kop te zetten. En data spelen een steeds belangrijkere rol.
Door handige apps krijgen wij een steeds beter inzicht hoe het met onze gezondheid gesteld is. Dat geeft ons de kans om eigen dokter te spelen, en zo iemand is Peter van Eijndhoven. Merlijn Passier zocht hem op in zijn programma Brabant 2050.
‘Gedrag veranderen’
Van Eijndhoven is een expert in het monitoren van zijn eigen lichaam. Dat noemt hij ‘Self Quantification’. “Het is het meten van jezelf om daarmee zelfkennis op te doen. Daarmee kijk je in een soort van spiegel. Zo kan je je lichaam en je gedrag veranderen. Het doel hiervan is om gelukkiger te worden.”
En dat betekent dat er veel wordt vastgelegd. “Ik meet 36 variabelen per dag. Zo kan ik nu mijn stressniveau laten zien”, legt Peter uit aan Merlijn terwijl de camera op hem gericht is. “Nu zit ik op ‘Warm’ maar dat ook ‘Hot’ kunnen zijn.” Waarschijnlijk is de zelfmeetman een beetje onder de indruk van de camera. “Maar dat is ook logisch”, stelt Merlijn hem gerust.
‘Waarom maak ik mij nou zo druk?’
De zelfmeetman heeft een heel arsenaal aan handige gadgets om variabelen vast te leggen die hij maar al te graag laat zien. Een daarvan is een hoofdband die niet alleen meet, maar hem ook kan corrigeren als hij aan het mediteren is. “Daarmee wordt geregistreerd of ik aan het denken ben of juist niet. Bij meditatie wil je in het moment zijn, en als je gaat denken dan ben je eruit. Dit apparaat meet hoe goed je bezig bent, of je niet aan het afdwalen bent.”
Een ander apparaatje is een soort druksensor waarmee hij de druk van zijn buik en zijn ademhaling kan meten. Die sensor plaats je aan de binnenkant van je broek. “Zo liep ik in de supermarkt en was ik gespannen omdat ik iets niet kon vinden. Toen kreeg ik een notificatie op mijn smartwacht met dat ik gespannen was. ‘Waarom maak ik mij nou zo druk? Relax even’, dacht ik dan. Op die manier pas je je aan en leert je brein om nieuwe neurale netwerken aan te maken. Daardoor kan je jezelf nieuw gedrag aanleren.”
ZIE OOK: Merlijn Passier neemt een kijkje in onze toekomst: ‘De technologie gaat veel problemen oplossen'
Magic moments
Door actief bezig te zijn met meten, word je je ook meer bewust van datgene wat je meet. “Ik meet zelfs het aantal liefdevolle momenten met mijn vrouw en kinderen, dat noem ik magic moments. Dat gaat niet om de definitie of om de uitkomst, maar daarmee hou ik het op de voorgrond. Vaak verdwijnt iets al heel snel weer op de achtergrond. Dan neem je je voor om iets te gaan doen, maar drie dagen later is het alweer gestopt. Met technologie kan je het op de voorgrond houden.”
Het ligt voor de hand dat je alles in de toekomst kunt gaan meten. Wie weet is er dan wel een apparaat waar je in kan blazen en aangeeft of je een griepje gaat krijgen of een hartaanval. Daar heeft Peter echter zijn vraagtekens bij. “Alles beheersbaar maken. Zo’n controle over de natuur, dat je geen pijn meer hebt, dat alles transparant is. Willen wij zo’n wereld eigenlijk wel hebben?”
Wil je meer weten over hoe Brabant in de toekomst omgaat met gezondheid? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruit ziet in 2050.
Brabant 2050 is vanaf 17 juni 10 weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook op omroepbrabant.nl/uitzendinggemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabant2050.