Kobus L. schoot schoonzoon John Wassink dood, justitie eist 14 jaar celstraf
Aan het begin van het proces richtte de voorzitter van de rechtbank het woord aan het publiek op de tribune. Hij zei dat het een zaak is vol emoties en zei daar begrip voor te hebben. Toch riep hij de familie van de verdachte en van het slachtoffer op zich te gedragen. Tientallen familieleden en nabestaanden volgen het proces in de zaal. Zijn moeder vertelde vol emotie wat het verlies betekent. "Mijn moederhart is gebroken. Het vreet nog elke dag aan ons".
Het proces was nog een tijdje onzeker omdat L. ziek is. Kobus L. heeft longkanker, aderverkalking, last van vermoeidheid en vergeetachtigheid, maar hij was woensdag helder genoeg om het proces in het beklaagdenbankje bij te wonen. Ook zijn dochter - de weduwe van John - mocht nog kort wat zeggen tegen de rechters. "Ik hoop dat je de echte moordenaars kan pakken."
Lijk met schotwonden in plastic verpakt
De officier van justitie is ervan overtuigd dat Kobus meer weet over de gewelddadige dood van John Wassink. Die verdween in de zomer van 2014. Kort daarna - eind juli - zag iemand in het Markkanaal bij Terheijden een groot pakket van blauw plastic drijven. Bij het uitpakken werd duidelijk dat het lichaam van de vermiste Wassink in het pakket zat.
Bij de sectie ontdekte de forensische recherche twee schootsbanen: eentje door het hoofd, eentje door de borst.
Bloedspatten in Roosendaal
De recherche ging Wassink's gangen na en ontdekte dat hij in een chalet woonde aan het Spectrum in Roosendaal. Hij stond er niet ingeschreven. Het gebouw en grond zijn van zijn vrouw, een dochter van Kobus.
Bij nauwkeurig onderzoek van het chalet ontdekten de agenten bloedspatten en in de vloer een kogel. De conclusie is al snel: er was hier veel bloed dat is opgedweild. In een busje werd een matras gevonden uit het chalet. Er bleek een hoek uitgesneden. Op de zijkant van dat matras zat ook dna van L.. "Hoe komt dat er op?", vroeg de rechter. "Ik heb daar op geslapen", zei L..
Op de brommer
Hij gaf uitgebreid antwoord op de vragen van de rechtbank, onder meer over de avond voor zijn vermissing. "Ik ben bij John geweest. Daar kwam ik regelmatig. Ik ben met de brommer terug gegaan, op mijn Tomos. Achttien kilometer terug naar mijn dochter in Rijsbergen."
Een van de belangrijkste stukken bewijs is een pistool. Op dat vuurwapen ontdekte de technische recherche een dna-spoor van Kobus L.. Op de greep, de veiligheidspal en aan diverse kanten van de patroonhouder. Niet aan de trekker, zoals de officier eerder per ongeluk wel had gezegd. Maar er zaten ook sporen van een andere bekende persoon, vermoedelijk de wapenhandelaar.
Kobus L. had een verklaring voor zijn dna op het wapen. Na de verdwijning van Wassink zag hij het ding liggen. "Er lag daar een wapen en ik pakte het en gooide het in een tas. Ik dacht dat John het vergeten was."
Zenuwachtig
Uit diverse getuigenverklaringen blijkt dat Wassink zenuwachtig was, net voor zijn verdwijning. Er mocht ook niemand op het terrein komen.
De rechtbank hield Kobus voor dat hij uitgerekend in de tijd dat John verdween, niemand belde en dat zijn mobieltje lang uitstond. L. houdt niet zo van bellen, vertelde hij. De rechter vroeg of hij ongerust was toen Wassink verdween. Kobus L. leek een antwoord te ontwijken. "Natuurlijk", voegde hij er uiteindelijk aan toe.
Tijdens het proces werd ook duidelijk dat hij samen met John wel eens een auto verkocht. L. suggereert dat hij op goede voet stond met zijn schoonzoon. "Ik heb helemaal niets met zijn dood te maken", benadrukte hij.
Motief? Wiet of grond
"Wie heeft het dan wel gedaan?", vroeg een van de rechters. "F. de Bels heeft hem opgeruimd! Dat ging over een wietzaak. Dat heeft F. persoonlijk tegen me gezegd. Die F. heeft alles geript en gedaan wat er bestaat." Edward F. is even in beeld geweest bij de politie maar er was te weinig bewijs, zo bleek eerder al.
Een ander motief dat besproken werd is het terrein, de waarde van de grond, waarop John verbleef. "Wat heb ik aan dat terrein? Dat is al van mijn dochter?"
Er kwam nog een ander mogelijk motief ter sprake. Wassink had willen praten over de verdwijning van Jelle Leemans en toen zou Edward F. hem dat hebben belet.
Drugsbaron
Kobus L. - alias 'De Zigeuner' - was in de jaren negentig vooral in het nieuws omdat hij in de drugshandel zou zitten met Desi Bouterse, de latere president van Suriname. Hij is ook veroordeeld tot vijftien jaar voor de cokehandel. De celstraf zat hij grotendeels uit in de EBI in Vught.
Zijn strafblad van zeven pagina's kwam ook nog even ter sprake. De eerste feiten dateren vanaf 1981. Recent is hij ook nog tot zes maanden veroordeeld voor wapenbezit. En hij zat voor deze moordbeschuldiging al 197 dagen in voorarrest.