Nieuwe colleges zijn klaar om te besturen, wethouders zijn vaak van lokale partij en man
De cijfers liegen er niet om. Vooral lokale partijen zitten met een wethouder in de diverse coalities. Vrouwen zijn nog flink ondervertegenwoordigd. De gemeenteraadsverkiezingen, die aan de formatiebesprekingen vooraf gingen, waren in maart.
Wethouder worden terwijl je niet aangesloten bent bij een politieke partij, het gebeurde pas geleden in Tilburg met de 38-jarige Esmah Lahlah. De vrouwelijke universitair docent werd gekozen ná de sollicitatieprocedure.
Toch is het overgrote deel van alle wethouders in Brabant juist wel afkomstig van een politieke partij. Bijna de helft komt van een lokale partij, bijvoorbeeld Rosmalens Belang in Den Bosch en Lokaal Sterk in Helmond. CDA volgt op een tweede plek en levert ruim twintig procent van alle wethouders in de provincie.
Weinig vrouwen
De Tilburgse wethouder Esmah Lahlah is niet alleen uniek omdat ze partijloos is, maar ook omdat ze een vrouw is. In de nieuwe colleges zitten namelijk een stuk meer mannen dan vrouwen.
Zo is slechts dertig procent van de wethouders vrouw. De grote uitzondering in Brabant is gemeente Gemert-Bakel. Hier is in geen velden of wegen een mannelijke wethouder te bekennen. De vier wethouders vormen samen het enige vrouwelijke college in onze provincie, maar niet in ons land. Ook de gemeente Appingedam durft het met enkel vrouwen: twee om precies te zijn, terwijl Gemert-Bakel er overigens vier nodig heeft.
LEES OOK: Gemert heeft als enige alleen maar vrouwelijke wethouders: 'We zijn alle vier heel verschillend'
Dit willen wethouders
De frisse, nieuwe wethouders hebben allemaal plannen die ze zo snel mogelijk willen uitvoeren. Per stad verschilt het maar net wat de belangrijkste zaken zijn om aan te pakken. Zo willen ze in Breda vooral groeien. Onder het motto Lef en Liefde moeten er daar meer woningen en meer ruimte voor bedrijven komen. In Eersel wordt in het conceptakkoord gesproken van 'dichtbij& betrokken'.
De coalitiepartijen in Eindhoven kozen voor 'Evenwicht en Energie'. Hier is de eerste stap om de financiën op orde te brengen. Verder doet 'groen' het ook altijd goed in de politiek. In Helmond moeten er aardgasvrije woningen komen en meer groen in de stad. En ook in Den Bosch gaan de wethouders flink vergroenen.