Raad Oosterhout liet steken vallen bij aanpak misdragingen van burgemeester Huisman

27 juni 2018 om 20:23
nl
De gemeenteraad van Oosterhout heeft steken laten vallen bij de aanpak van de misdragingen door voormalig burgemeester Stefan Huisman. Zo hebben verschillende raadsleden hem persoonlijk aangesproken op zijn drankmisbruik. Er zijn echter nooit formele afspraken gemaakt over zijn gedrag. De burgemeester werd daardoor 'niet geholpen bij een probleem dat hij zelf niet de baas kon worden'.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Dat staat in een rapport over de rol van de gemeenteraad in de affaire Huisman, dat is opgesteld door het externe adviesbureau Governance& Integrity. De burgemeester stapte in januari op omdat hij tijdens de nieuwjaarsborrel 'grensoverschrijdend gedrag' had vertoond. Hij zou vrouwen lastiggevallen hebben.

De onderzoekers concluderen dat er al jaren problemen waren met het functioneren van Huisman. Al sinds zijn aanstelling gingen er geruchten over drankmisbruik en bij verschillende vergaderingen viel Huisman in slaap. 

In het begin was er zeker aandacht van raadsleden voor zijn gedrag, staat in het rapport. Die aandacht ebde echter weg. “Er ontwikkelde zich gaandeweg een cultuur van eilandjes waarbij het devies gold: ‘leven en laten leven’."

Fouten griffier

Ook wat betreft het ongewenste gedrag richting vrouwen, gaf een deel van de ondervraagden aan dat zij de klachten kenden. Zo meldde een medewerkster zich in 2012 met klachten bij de toenmalig griffier. Die koos ervoor om tussen Huisman en de vrouw te bemiddelen en meldde het incident niet bij de commissaris van de Koningin of bij het fractievoorzittersoverleg. “Gezien het feit dat deze melding naar voren kwam in dezelfde periode als het vermoedelijk drankmisbruik van de burgemeester hadden beide zaken met elkaar verbonden moeten worden.”

De onderzoekers, die dertig betrokkenen interviewden, willen niemand de schuld geven van de opstapeling van de problemen in Oosterhout. “Met goede bedoelingen werden er keuzes gemaakt die bij nader inzien op andere wijze ingevuld hadden moeten worden.”

De onderzoekers adviseren de gemeenteraad om met een nieuwe eigen gedragscode te komen. Ook moeten er afspraken gemaakt worden over de afhandeling van mogelijke integriteitsschendingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.