Gemeenteraadsleden over affaire Huisman: 'We hadden steviger in moeten zetten'

28 juni 2018 om 15:28
nl
“We hadden steviger in moeten zetten op de affaire Huisman en een dossier moeten vormen. Het is niet professioneel genoeg aangepakt.” Gemeentebelangen, de grootste partij in Oosterhout steekt de hand in eigen boezem als het gaat om de aanpak van de misdragingen door oud-burgemeester Stefan Huisman.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Het externe adviesbureau Governance& Integrity publiceerde gisteren de bevindingen van het onderzoek naar de affaire Huisman. De gemeenteraad heeft steken laten vallen bij de aanpak van de problemen, zo concluderen de onderzoekers. Zo hebben verschillende raadsleden Huisman persoonlijk aangesproken op zijn drankmisbruik. Er zijn echter nooit formele afspraken gemaakt over zijn gedrag. 

Walther Hoosemans, fractievoorzitter van Gemeentebelangen, wil orde op zaken stellen. Hij wil snel met de aanbevelingen uit het rapport aan de slag. Zo adviseren de onderzoekers de gemeenteraad om met een nieuwe eigen gedragscode te komen. “Wat mij betreft ligt die gedragscode direct na de zomer al op tafel. Nog voordat een nieuwe burgemeester wordt aangesteld moeten we een concreet plan hebben.”

Bevoegdheden
Hoosemans wil niet te veel terugkijken op het verleden. “We hadden Huisman aan moeten spreken op zijn gedrag, dat gebeurde te weinig. Het is echter wel lastig. Vergeet niet dat de gemeenteraad beperkt is in de bevoegdheden en tools die ze heeft. De burgemeester is benoemd door de kroon en de commissaris van de koning ziet toe op zijn functioneren. Het is voor een gemeenteraadslid een hele stap om naar de commissaris te stappen, het was ook niet iedereen duidelijk wat de exacte formele regels waren. Ik denk dat niet alleen wij, maar gemeenteraden uit het hele land kunnen leren van het rapport.”

Willem-Jan van der Zanden, fractievoorzitter van GroenLinks (drie zetels) wil ook werk maken van de aanbevelingen. GroenLinks heeft echter minder haast dan Gemeentebelangen. ”We willen het op een goede manier doen en zorgvuldig werk afleveren. Beter zorgvuldig dan snel. De vraag is hoe je praktische invulling geeft aan de adviezen.”

Tweede of derde hand
Van der Zanden vindt dat het rapport een goed beeld geeft hoe de zaken gelopen zijn. Hij kan zich echter niet helemaal vinden in de kritiek van de onderzoekers op de gemeenteraad. “Er zijn kritische gesprekken met Huisman geweest bij zijn herbenoemingsprocedure. Wat daar gezegd is, is vertrouwelijk. Het probleem met deze zaak was wel dat iedereen zoekende was. Ik heb zelf nooit iets van drankmisbruik of het lastig vallen van vrouwen gezien. Ik heb het wel uit tweede of derde hand gehoord, maar wat moet je daarmee? Er was geen goede plek om dat aan de kaak te stellen, ook de onderzoekers concluderen dat de structuur op dat gebied moet verbeteren. We hebben bijvoorbeeld nooit met alle raadsleden over de geruchten over Huisman gesproken. Dingen werden wel her en der in de organisatie weggelegd, maar nooit integraal opgepakt. Er moet een duidelijk kader komen, welke weg moet je als gemeenteraad bewandelen?”

Wegdommelen bij debat
Henk van Ginneken, fractievoorzitter van Gezond Burger Verstand (drie zetels), kondigt aan bij de raadsvergadering van volgende week waarin het rapport besproken wordt, kritische vragen te zullen stellen. “Wij hebben nooit geweten dat de burgemeester een drankprobleem had of vrouwen lastig viel. Dat nieuws was voor ons een complete verrassing. Ik heb hem weleens zien wegdommelen bij een debat en wist dat hij soms dronk. Maar een borrel drinken is niet strafbaar. De coalitiepartijen moeten echter geweten hebben dat er meer aan de hand was."

De andere grote partijen, het CDA en Huismans eigen VVD waren niet bereikbaar voor commentaar. Stefan Huisman zelf liet eerder al weten niet te willen reageren op vragen van Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.