'Wees zuinig met drinkwater!', waterbedrijven bang voor overbelasting van leidingen tijdens piekuren

29 juni 2018 om 23:36
nl
Geen tuin sproeien en auto wassen. Gebruik verder drinkwater zoveel mogelijk verspreid over de dag. Dat is de dringende oproep van de Brabantse waterbedrijven. Door het extreem droge weer, neemt het waterverbruik explosief toe en komen de waterleidingen tijdens de piekuren onder hoge druk te staan.
Geschreven door

Het droge weer raakt de Brabantse gezinnen. Brabant Water: "Op een warme dag wordt er 50 procent meer drinkwater gebruikt dan op een normale dag in juni. We zijn hier goed op voorbereid, naar roepen wel iedereen op om zorgvuldig met drinkwater om te gaan." 

Piekuren

Hoewel er nog geen problemen zijn met de levering van drinkwater, waarschuwen onder meer Brabant Water en Waterschap Aa en Maas voor de gevolgen van onnodig watergebruik. Of het nu gaat om zwembadjes vullen of de tuin sproeien, liefst niet tijdens de piekuren. Die piekuren zijn 's ochtends tussen zes en negen uur en 's avonds tussen zes en tien uur. Anders kunnen de leidingen last krijgen van het extra waterverbruik, zo luidt de waarschuwing. 

Behalve een lagere kraandruk, kan het ook leiden tot troebel, maar nog steeds drinkbaar water. De waterbedrijven koppelen daar tegelijk een aantal tips aan op hun eigen website.  

Beregeningsverbod

Behalve burgers, krijgen ook boeren het voor de kiezen. Het is vanaf vrijdag in heel Oost-Brabant verboden om landbouwgrond te besproeien met oppervlaktewater. Dat heeft waterschap Aa en Maas bekendgemaakt. In West-Brabant gold al een verbod. 

Grondwater

Dit zogenaamde 'onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater' geldt voor alle gebieden Beneden Aa, Boven Aa en Raam. Het oppervlaktewater mag nog wel worden gebruikt voor het drinkwater van het vee, het blussen van branden en als er een regelbaar drainagesysteem wordt gebruikt. Boeren kunnen vaak nog wel sproeien omdat zij geen oppervlaktewater gebruiken, maar grondwater uit speciale putten. 



Lage waterstanden een feit

In sommige delen van Oost-Brabant, zoals bij het Peelkanaal op de grens met Limburg, is de (te) lage waterstand al een feit. In combinatie met het warme weer zorgt dit voor minder zuurstof in het water, waardoor vissen dood kunnen gaan. Het waterschap hoopt dat mensen het melden als ze deze situatie aantreffen.

Wanneer het beregeningsverbod wordt ingetrokken is niet bekend. Dit hangt af van de weersomstandigheden en de waterstand. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.