Illegale geitenhouderij ontdekt in Waalre, D66 neemt het hoog op en vraagt debat aan
De constatering is des te opmerkelijker, omdat de provincie al een jaar lang geen nieuwe geitenhouderijen meer toestaat wegens gezondheidsrisico's, een enkele uitzondering daargelaten. Geiten kunnen de Q-koortsbacterie verspreiden. Dit is een griepachtige ziekte, waarvan mensen jarenlang last van kunnen hebben en die bij een aantal patiënten hun leven lang parten speelt. Q-koorts stak in 2007 de kop in Herpen en verspreidde daarna over het hele land.
'Tijdelijke stalling'
'Volgens burgemeester Jan Brenninkmeijer van de gemeente Waalre was het de bedoeling dat de dieren maximaal vijf maanden aan de Onze Lieve Vrouwedijk zouden worden ondergebracht. Ze zijn er in maart afgeleverd en zouden eind september weer worden opgehaald. De man die hiervoor zijn perceel beschikbaar stelt, deed dit om een andere boer, buiten Brabant, uit de brand te helpen, zo heeft Brenninkmeijer vernomen. Tijdelijk of niet: de gemeente weigert een vergunning af te geven. De veehouder heeft bovendien vanwege de geconstateerde overtreding een dwangsom van 10.000 euro gekregen en hij moet de geiten vóór 1 september verwijderen.
Kees de Zeeuw, fractievoorzitter van D66, vindt dat de man hiervoor veel te veel tijd krijgt. Hij heeft voor de raadsvergadering van dinsdagavond een interpellatiedebat aangevraagd. "Een geitenhouderij geeft veel risico's en is aan strenge regels geboden. We hebben dan ook ernstige twijfels of alle risico's goed in beeld zijn", aldus De Zeeuw. Zijn partij heeft Burgemeester en Wethouders vijftig vragen voorgelegd.
Eigenaar eerder in de fout
De eigenaar heeft tegen de gemeente gezegd dat hij al eerder groepen jonge geiten tijdelijk heeft gehuisvest op zijn terrein. Daarna werden ze overgeplaatst naar geitenfokkerijen elders in het land. Ook dit gebeurde zonder vergunning en bovendien wist de gemeente er niets van. Tegenover Omroep Brabant wil hij niet reageren.
De illegale stalling kwam onlangs bij een reguliere milieucontrole aan het licht. Het gaat om geiten van enkele maanden oud, waarmee op de bewuste locatie niet gefokt wordt.
GGD: 'Hele lage risico's'
In tegenstelling tot De Zeeuw schat de GGD de gezondheidsrisico's, zoals een verhoogde kans op longontsteking, heel laag in. Ook is het volgens deze instantie onwaarschijnlijk dat mensen die in de buurt van het bedrijf wonen of komen, Q-koorts oplopen. De dieren staan onder toezicht van een dierenarts. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) houdt 'normaal toezicht', zo laat een woordvoerster weten. Haar instantie ziet erop toe dat zolang de dieren er nog worden gehouden, regelgeving wordt nageleefd. Een woordvoerder van de provincie meldt desgevraagd dat de gemeente 'bevoegd gezag is en de eerst aangewezene om vragen te beantwoorden.'
ZLTO wil niet speculeren
Het bestuur van de afdeling Groote Heide van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) heeft via de media vernomen van dit geval. Secretaris Johan Bax laat namens het bestuur weten dat de bond het belangrijk vindt dat boeren zich houden aan regels en vergunningen. "En als dat niet zo is", vervolgt Bax, "dan zullen toegeruste instanties ongetwijfeld passende maatregelen nemen. Maar of en in hoeverre dat hier van toepassing is, dat laten we aan anderen over. Wij gaan hierover niet speculeren."