Artsen wijzen veel te weinig op inloophuizen voor kanker
Studenten en onderzoekers van Avans Hogeschool zetten zich de komende jaren in om Brabantse inloophuizen voor mensen die getroffen zijn door kanker bekender en professioneler te maken. Het project, met de naam Connect4Cancer, is bijzonder omdat de studenten vanuit heel veel verschillende disciplines naar de inloophuizen kijken.
'Maatschappelijk rendement'
Zo hebben studenten Do von Bannisseht en Nils Joosen onderzocht wat inloophuizen opleveren voor de maatschappij. “We hebben het maatschappelijk rendement berekend”, vertelt Von Bannisseht. “Denk bijvoorbeeld aan de waarde van de huisarts of de spoedeisende hulp die niet nodig is door het inloophuis.”
Dit onderzoek is belangrijk voor inloophuizen zoals het Vicky Brownhuis in Den Bosch. “We zijn voor een groot deel afhankelijk van donateurs”, zegt Mieke van Thiel, bestuurder van het huis en projectleider van Avans. “Dat maakt ons kwetsbaar. Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen we makkelijker subsidie aanvragen.”
'Onbekend bij huisartsen en oncologen'
Een ander doel van de onderzoeken van de studenten is om de inloophuizen bekender te maken. Dat is hard nodig volgens Van Thiel. Vijf procent van de huisartsen en twintig procent van de oncologen blijkt volgens het onderzoek te wijzen op de inloophuizen.
“We lopen er vooral tegen aan dat we nog onbekend zijn bij huisartsen en oncologen”, zegt Van Thiel. “Mensen weten vaak niet wat ze hier kunnen vinden. Ze denken dat het hier een concentraat aan ellende is en dat je moet praten over je problemen. Dat is juist niet waar. Je moet hier helemaal niks.”
Activiteiten
Inloophuizen zoals het Vicky Brownhuis bieden verschillende activiteiten voor kankerpatiënten en hun naasten, zoals zingen, wandelen, schilderen, massage en yoga. Er is gelegenheid om lotgenoten te ontmoeten en vrijwilligers bieden een luisterend oor.