‘Niemand is zijn baan zeker in de toekomst, je moet de technologie steeds een stapje voor zijn’
Presentator Merlijn Passier vraagt zich in het televisieprogramma Brabant 2050 af hoe snel het gaat met de robotisering van het werk. Volgens Wilthagen zijn er maar weinig zekerheden. “Het kan zijn dat over tien jaar je hele beroep is overgenomen door robots of kunstmatige intelligentie.”
Wel merkt de arbeidsdeskundige op de korte termijn het wel goed zit met werk en robots. “Voorlopig zal het zo zijn dat hoe meer robots, hoe meer werk er is. Die robots helpen ons ook om het werk hier te houden in plaats van dat het bijvoorbeeld naar China gaat.”
De tekst gaat door onder de video.
‘Iedereen is kwetsbaar’
Kijkend naar de verdere toekomst schetst Wilthagen een ander beeld. “Veel mensen denken dat laaggeschoold werk als eerste zal verdwijnen omdat het daar vaak om routineklussen gaat, maar eigenlijk is dat niet zo. Als je bijvoorbeeld kijkt naar wat een jurist doet die de hele dag contracten opstelt of voetbalverslaggevers die steeds hetzelfde beschrijven, dat is ook te vervangen door kunstmatige intelligentie.”
Volgens Wilthagen zit de zekerheid van je werkende toekomst in je competenties. “Dat wat je kan doen met wat je in je hebt. De ontwikkeling van je talent is je belangrijkste zekerheid. Dat zit hem niet in ontslagwetten of het feit dat je nu een ‘belangrijk’ beroep uitoefent. Over tien jaar kan die baan weg zijn. Iedereen is kwetsbaar maar je moet de technologie steeds een stapje voor zijn.”
Wat te studeren?
Maar waar kan je het beste op inzetten nu geen enkele baan toekomstbestendig lijkt? “De komende dertig jaar lijken digitale vaardigheden en omgaan met grote hoeveelheden data steeds belangrijker te worden. Beslissingen nemen op basis van die data. Maar het is moeilijk om je daarop voor te bereiden want wij weten niet wat er nog allemaal bijkomen. Daar moeten wij ons nu op voorbereiden. Wij moeten ons ontwikkelen op de banen van morgen die wij nu nog niet kennen”, aldus Wilthagen.
Ook het hebben van een vaste baan lijkt minder vanzelfsprekend te worden in de toekomst. “Wij hebben dan geen abonnement meer op werk. Dan doen we het juist wanneer het nodig is, zoals met pechhulp. Er wordt nu al werk online aangeboden dat je online kan doen wanneer het jou uitkomt. Dan heb je geen enkele band meer met je werkgever. De vraag is wel of met al die kleine stukjes werk dan je huur of je hypotheek kan betalen.”
Zingeving
Voor veel mensen geeft hun werk ook zin aan het leven. Het is de vraag wat daarmee gebeurt als veel werk dreigt weg te vallen. “Het blijft belangrijk voor mensen om zinvolle dingen met andere mensen te doen. Wij hebben eigenlijk nog niet iets beter bedacht dan werk om dat te doen.”
Wil je meer weten over hoe Brabant in de toekomst omgaat met werk? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruit ziet in 2050. Brabant 2050 is vanaf 17 juni 10 weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook terug op Uitzending Gemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op de speciale themapagina.