Stuifmail zondag 8 juli: beginnend wespennest, konijnenhaar, buizerd en torenvalk
Beginnend wespennest
Op de foto van Adri Klaasse zie je een beginnend wespennest. De wespenkoningin is gestart met de bouw en als straks de larven verpopt zijn, gaan die verder met de bouw van het nest. Maximaal kunnen er dan zevenduizend wespen inzitten. Om te zien is het een prachtig kunstwerk dat deze koningin - nadat ze de winter overleefd heeft - is gaan bouwen. Ze heeft in het nestkastje een perfecte plek gevonden, dacht ze. Eenmaal zo'n plek gevonden, verzamelt de wespenkoningin stukjes hout, kauwt die fijn, mengt dit met speeksel en bouwt hier de eerste ei-kamertjes van. Hierin zet zij zo’n twintig eicellen af. Al dit eerste werk wordt door haar zelf uitgevoerd.
Pluk konijnenhaar
Op de foto die ik kreeg van Loes Westgeest zie je een pluk haar liggen en Loes wil weten wat dit is. Volgens mij is dit haar van een konijn. Dit komt wel vaker voor, zeker in het voorjaar. Dan gaan de rammelaars er flink op los. Vaak zie je na een gevecht van hen plukken haar liggen. Maar konijnen kunnen natuurlijk ook prooi zijn voor andere dieren. Bij een aanval van hen kan ook wat konijnenhaar achterblijven.
Vogels hebben veel dorst met heet weer
'Buuf' Adeline Besselink vraagt zich af wat je moet doen voor vogels vanwege de aanhoudende hitte. Allereerst: zorgen dat in een versteende omgeving voldoende water in de tuin staat. Daarnaast - en dat geldt dan voor volgende jaren - zorgen dat er voldoende natuurlijke schaduw in de tuin is door struiken en bomen te planten. Tot slot kun je in de versteende omgeving wat extra voedsel neerzetten voor de vogels, want een vogel met een goed gevulde maag is sterk genoeg om de warmte te trotseren.
Buizerd op het balkon
Op de foto die Ellen van Onselen instuurde, zie je op de balustrade van haar balkon een prachtige buizerd zitten. Daar was ze behoorlijk van geschrokken. Dit kan me heel goed voorstellen, maar zo’n buizerd doet helemaal niets. We merken dat buizerds zich steeds meer aanpassen aan de mens. Terwijl aan de de buizerd de mens als een gevaar ziet. Zeker tijdens de broedtijd, want dan vallen ze hardlopende of fietsende mensen - die felgekleurde kleding aan hebben - nogal eens aan. Dat laatste is dan ook meteen een tip: trek gewoon donkere kleding aan of vermijd zo’n broedgebied en ga even ergens anders sporten.
Nestkast torenvalk
Maurits Burgers vraagt zich af of de nestkast op zijn foto een uilenkast is. Volgens mij niet, ik denk aan een nestkast voor torenvalken. Deze vogels hebben het in bepaalde gebieden moeilijk, omdat ze geen geschikte broedplek meer kunnen vinden. Vandaar dat zo’n nestkast geplaatst wordt. In of bij fruitboomgaarden zie je zo ook weleens staan. Dit is om fruit etende vogels af te schrikken. Vaak helpt alleen zo’n kast al, maar het is nog mooier als er daadwerkelijk torenvalken in gaan broeden.
Torenvalk vangt muis
Leo Ceelen maakte een filmpje van een torenvalkmannetje die op een paal zit en een muis ontdekt. Vervolgens is de muis het haasje.
[YouTube:https://youtu.be/m9zmCFY2GSY]
Hommelnesten gezocht
In iedere tuin met bloemen vliegen hommels rond. Je ziet hen vaak van bloem naar bloem vliegen met klompjes stuifmeel aan de achterpoten. Dit stuifmeel moet naar het nest als voedsel voor de jongen. Maar, … waar is dat nest? Je kunt je waarnemingen doorgeven door een mailtje te sturen naar [email protected]. Vul daarbij deze vragenlijst in. Als je een nest hebt gevonden, willen we graag ook de soortnaam weten. De soorten kun je op naam brengen met de Herkenningshulp Hommels. Indien mogelijk, ontvangen we heel graag een foto van de dieren die uit het nest komen. Geef altijd door als je geteld hebt, ook al vind je niets! Meer informatie over hommelnesten en de zoekactie is te vinden op de website van Naturalis.
Japanse duizendknoop profiteert van onzorgvuldig maaibeheer
Het is weer zomer en de maaimachines draaien op volle toeren. Mede dankzij het huidige maai- en klepelbeheer kan de Japanse duizendknoop zich in razend tempo verspreiden. Bestrijding van Japanse duizendknoop is moeilijk, maar aan het voorkomen van de verspreiding kunnen we allemaal bijdragen. Floron adviseert de soort in kaart te brengen en direct te stoppen met het regulier maaien van groeiplaatsen.
De bestrijding van Japanse duizendknoop is erg lastig, omdat de plant flinke wortels krijgt en omdat uit ieder stukje achterblijvende wortelstok of stengel een nieuwe plant kan groeien. Maaien - of klepelmaaien - is geen effectieve vorm van bestrijding, maar eerder een goede kans voor de soort om snel te groeien en nieuwe plekken te bereiken. Verschillende aanbevelingen voor bestrijding zijn te vinden via een online 'beslisboom'. Ook dit jaar lopen er diverse experimentele bestrijdingsproeven, waarover we in een later natuurbericht zullen rapporteren.
Natuurtip
Zondag 15 juli vindt er van halftwaalf 's ochtends tot een uur 's middags een rondleiding plaats op het landgoed rond kasteel Heeswijk aan de Kasteel 4 in Heeswijk-Dinther. Jong en oud wandelt dan met de gids langs de prachtige burcht, de boerderijen die vroeger eigendom waren van de baron, de voormalige moestuin en de kassen, de prachtig gerestaureerde lanen en de replica van de motte van kasteel Heeswijk. Ben jij ook nieuwsgierig naar wat het landgoed te vertellen heeft? Reserveer de rondleiding alvast online. Deelnemers - kinderen en volwassenen - betalen vijf euro. Leden van de stichting Brabants Landschap kunnen gratis deelnemen. Deelnemers lopen 3,5 kilometer.