Galderse Meren zucht onder agressieve parkeerders: 'Dit gaat een keer mis'
Omwonenden van de recreatieplas klaagden de afgelopen periode steen en been, met name over de wildparkeerders. Bij de Galderse Meren zijn zes parkeerterreinen, maar zodra die vol zijn zoeken automobilisten een andere, soms wel heel creatieve, plek in de omgeving. Een doorn in het oog van de omwonenden. Zodra de parkeerplaatsen vol zijn worden de toegangswegen afgesloten. Met de ervaringen van de afgelopen weekenden in het achterhoofd, zette de gemeente Breda meer BOA’s in om samen met de parkeerwachters alles in goede banen te leiden.
Vergelijkbaar met werk van een portier
Wilbert van den Broek is met zijn beveiligingsbedrijf Scorpions Security verantwoordelijk voor de veiligheid en het parkeerbeleid rondom de Galderse Meren. Hij werkt daarin samen met de BOA's. Het parkeerprobleem is volgens hem bijna niet op te lossen omdat mensen desnoods kilometers verderop hun auto parkeren. Ze hebben veel over voor een duik in de Galderse Meren.
De tekst gaat door onder de video.
Wilbert vergelijkt het parkeerbeheer met dat van zijn mensen die aan de deur staan bij onder meer Bredase kroegen. "Als een horecazaak dicht is, gaan we ook mensen weigeren. Dan zeggen we ook 'Sorry we zijn vol'. Nou dat is hier dus ook. Alleen kunnen ze te voet hier nog wel naartoe komen. Dat is wel een puntje wat ik met de gemeente en de politie ga bespreken. Want hoe gaan we daarmee om? De plas loopt wel vol."
Agressie
De parkeerwachters hebben zondagmiddag hun handen vol aan tientallen Nederlandse, Belgische en Oost-Europese bestuurders die boos worden omdat hen de toegang wordt geweigerd. Het loopt zelfs bijna uit de hand als een groepje Belgen woest uit de auto springt om verhaal te halen. Wilbert kijkt er niet meer van op. "We proberen duidelijk uit te leggen: je kunt er niet naartoe en er is ook geen andere plek om te parkeren. Maar mensen raken verhit en geïrriteerd omdat ze per se hier willen zwemmen."
Brandgevaar
“Hier is geen grens”, reageert een van buurtbewoners die liever anoniem wil blijven. “Waarom is er geen maximum aantal bezoekers. Vol is vol, net als bij zwembaden.” De omgeving heeft de meeste angst voor een bosbrand. “Mensen lopen naar hun auto en gooien een peuk in de berm. Dat gaat een keer mis. Als er brand uitbreekt kunnen mensen het bos niet uit.”
De tekst gaat door onder de foto.
Ook is er nauwelijks controle, vindt de buurt. “Scooters en honden mogen niet, maar ze zijn er wel. En er wordt her en der geparkeerd”, zegt de buurtbewoner. “Ze parkeren hun auto willekeurig. Desnoods parkeren ze verderop en lopen ze kilometers om bij de plas te komen. Vorige week waren agenten uit Etten-Leur hier om te bekeuren.”
Oprit
Ook een andere buurtbewoner vindt dat de gemeente onvoldoende doet. “Auto’s met buitenlandse kentekens uit bijvoorbeeld Roemenië en Polen worden niet beboet. Met het plaatsen van de paaltjes is het parkeerprobleem verplaatst. Ook de brandveiligheid is in gevaar. Er wordt volop gebarbecued en gerookt.”
Een buurman van een omwonende had een keer het hek van zijn oprit open laten staan. “Bij terugkomst stond er een auto op zijn oprit met vier jongens erin. Ze intimideerden de buurman en zeiden dat ze zelf wel uitmaakten waar ze hun auto parkeerden.”
Volgens buurtbewoner Jan Voermans valt de overlast wel mee. “Er is al veel verbeterd. Mensen die echt willen, komen toch wel. Aanvaringen met parkeerwachters zijn er altijd, mensen zoeken altijd de grens op.”