Wespenbestrijders extreem druk dit jaar: 'Ze zijn er vroeger en de nesten zijn groter'
Het warme weer is een belangrijke oorzaak van die extreme drukte. "We hebben te maken met een heel lange droge periode, er is weinig regen en de temperaturen zijn veel hoger dan gemiddeld." Die combinatie zorgt er volgens Wijbenga ook voor dat de nesten groter zijn dan anders. "Normaal zien we die grote nesten pas in augustus."
'Koningin dood, werkster dood'
Het nest boven de voordeur van het huis van de familie Jong in Tilburg is volgens wespenbestrijder Robin van den Hurk een 'klein' nest. "Maar zeker weten doe ik het pas als ik het heb aangepakt. Wat er rondom de opening zwermt is ongeveer eentiende van het nest." Met ijzige kalmte spuit hij met een lange ijzeren spuitmond het bestrijdingsmiddel in de opening van het nest. "Het is voornamelijk talkpoeder, met één procent insecticide. De werksters nemen dat mee, de koningin krijgt het binnen en gaat dood. Dan hebben de andere wespen geen doel meer en gaan ook dood."
"Ik heb niks tegen wespen", zegt Doina Jong. "Maar het nest zit in de loop naar de voordeur, in de boeiboord van het huis net boven het raam van de keuken. Je bent dan toch bang dat er wespen naar binnen komen." Last hebben ze er nog niet van gehad. "Maar ik heb ook een hond, als die naar de wespen gaat happen kun je problemen krijgen en daar zitten we niet op te wachten."
Enkele seconden nadat Robin van den Hurk voor de tweede keer bestrijdingsmiddel naar binnen heeft gespoten is de verwarring rondom de opening van het wespennest zichtbaar. "De wespen die terugkomen herkennen de geur niet en worden warrig. Ze zullen een minuut of tien wachten, maar moeten dan weer naar hun koningin. Zo nemen ze het gif mee naar binnen."
Geen tweede keer een nest
Hij verzekert Doina de Jong dat ze na een week geen wespen meer zal zien. "De komende dagen kunnen er misschien nog wat rondom de opening vliegen, maar dan moet het afgelopen zijn." Dat er opnieuw een wespennest in de boeiboord komt is ondenkbaar, meent de wespenbestrijder. "Iedere nieuwe wespenkoningin gaat weer op zoek naar een nieuwe plek voor een nest."
Martijn Wijbenga benadrukt dat ook het warme voorjaar een rol speelt bij de wespendrukte dit jaar. De koningin komt dan eerder uit haar winterslaap en wordt al volop actief. Ze stuurt haar werksters er vroeg op uit om voedsel te gaan halen, waardoor de nesten veel harder groeien. "Deze hoeveelheid en ook de grootte van de wespennesten horen bij augustus", zegt hij. Zolang de droogte aanhoudt blijft dat zo. "Maar ook als het gaat regenen lost het niet alles op. Het nest bij de familie Jong bijvoorbeeld zat heel goed beschermd in de boeiboord, daar had het ook met regen kunnen blijven zitten."