Video

Het is vrijdag de dertiende, maar de enige gelukswethouder van Nederland zit er niet (echt) mee

13 juli 2018 om 10:00
nl
Gelukswethouder Jan-Willem Stoop van de gemeente Drimmelen kijkt liever uit naar de internationale dag van het geluk dan naar vandaag, vrijdag de dertiende. "Ik heb dan toch de neiging om even om een ladder heen te lopen op zo'n dag." De internationale dag van het geluk laat nog even op zich wachten. Die is pas op 20 maart. Toch kijkt de wethouder uit naar die dag want dan wordt de geluksagenda van Drimmelen bekend gemaakt.
Profielfoto van Lieke Flipsen
Geschreven door
Lieke Flipsen

Het geluk hangt in de lucht in de gemeente Drimmelen sinds wethouder Jan-Willem Stoop in april de bijzondere portefeuille onder zich nam. Stoop is de eerste gelukswethouder van Nederland. Zijn belangrijkste taak is om na te denken hoe de gemeente de inwoners in de kerndorpen Made, Drimmelen, Terheijden, Wagenberg, Lage- en Hooge Zwaluwe nog gelukkiger kan maken. "Als je aan mensen vraagt wat ze belangrijk vinden in hun leven dan zeggen ze gezondheid en geluk. Daarom hebben we er een aparte portefeuille van gemaakt."

Volgens Stoop wordt je gelukkiger op het moment dat je de deur opent en in een prettige buitenruimte komt waar je kunt genieten. Daarnaast is een samenleving waaraan je actief deel kunt nemen een belangrijk middel voor een gelukkig leven. 

De ingrediënten van de portefeuille geluk verschillen niet veel van wat de gemeente al deed. "Eigenlijk deden we al veel dingen in Drimmelen die bijdrage aan het geluk van de inwoners. We plakten er hiervoor alleen andere etiquette op zoals participatie en synergie. Inwoners spreken liever over een goede gezondheid en een gelukkig leven. We hebben daarom de laagdrempelige term 'geluk' gekozen." 

De geluksagenda
In het radioprogramma WAKKER op Omroep Brabant verklapte de wethouder van Geluk al een paar punten uit de agenda die volgend jaar bekend wordt gemaakt. "Er moet meer kleur en groen in de gemeente komen bijvoorbeeld in de vorm van bloemrijke bermen. Daarnaast gaan we aan de slag met het organiseren van dorpsontbijten."

Financiële meevaller
Het geluk viel de inwoners twee weken geleden al ten deel toen de gemeente bekend maakte het overschot van de begroting terug te betalen. Ieder huishouden krijgt na de zomer vijftig euro terug. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.