Ondanks giftige stof wordt er volop gezwommen in recreatieplas Helmond: 'Ik maak me geen zorgen'
De gemeente Helmond maakte vrijdag bekend dat tijdens metingen door het waterschap Aa en Maas de giftige en mogelijk kankerverwekkende stof PFOA is aangetroffen. PFOA staat bekend als de gevaarlijkere voorloper van GenX. De stof werd in mei gevonden bij vervolgonderzoek naar het Helmondse bedrijf Custom Powders dat GenX en PFOA verwerkte voor het in opspraak geraakte Dordtse bedrijf Chemours.
Gezondheidsrisico's bij langdurige blootstelling
De concentratie PFOA in zwemplas Berkendonk ligt boven de landelijke advieswaarden, meldt de gemeente. Zwemmen blijft toegestaan, maar gezondheidsinstituut RIVM waarschuwt voor gezondheidsrisico's bij langdurige blootstelling.
PFO is oplosbaar in water. Het wordt opgenomen door de huid en als mensen gaan zwemmen, kunnen ze het ook via de mond binnenkrijgen.
'Je kunt overal kanker van krijgen'
Niet iedereen is onder de indruk, sommigen duiken nog gewoon het water in. "Ik maak me geen zorgen", zegt een man. "De normen zijn ontzettend streng in Nederland, daar vertrouw ik op. Straks ga ik gewoon even uitgebreid douchen, en dan is het goed." En een ander: "Te lang in de zon liggen of te veel bier drinken, je kunt overal kanker van krijgen. Ik maak me niet druk en ga nog gewoon zwemmen."
'Ik blijf eruit'
Anderen schrikken wel degelijk van de stof in het water. "Ik blijf eruit. Het zou niet heel erg gevaarlijk zijn als je maar heel eventjes in het water gaat, maar ik ga het zeker niet riskeren", zegt een vrouw. Een andere recreant is bezorgd om de kinderen die bij de waterplas zijn. "Ik schrik er zeker van. Ik hoop wel dat ze er iets gaan doen, want er spelen nou zoveel kindjes hier, dat voelt niet goed. Nee, zwemmen durf ik niet meer, ik blijf hier alleen zonnen op het strand."
Geen risico
Desgevraagd laat de gemeente Helmond aan Omroep Brabant weten dat er geen risico is, ook niet 'als mensen - zowel volwassenen als kinderen - daar in de zomerperiode elke dag gaan zwemmen'. De gemeente baseert zich daarbij op een conclusie van het RIVM.
Het waterschap Aa en Maas zal de komende tijd vaker metingen verrichten om de situatie in de gaten te houden. Dit gebeurt in opdracht van de provincie. Volgens het RIVM loopt het milieu in en rond de recreatieplas vooralsnog geen gevaar.