Nieuw actieplan: nog steeds tienduizenden dode dieren door branden in oude stallen

16 juli 2018 om 15:55
nl
Oude stallen zijn nog steeds levensgevaarlijk, hoewel er al zes jaar een actieplan ligt om branden in stallen te voorkomen. In Brabant alleen kwamen dit jaar al 26.450 dieren om bij stalbranden. Belangenorganisaties waaronder de LTO hebben maandag opnieuw een actieplan naar de Tweede Kamer gestuurd, in de hoop het aantal stalbranden alsnog drastisch te verlagen.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Sinds 2012, toen voor het eerst een pakket maatregelen werd ingevoerd, is de brandveiligheid van bestaande stallen nauwelijks verbeterd. Dat concludeerden onderzoekers van de Wageningen Universiteit vorig jaar, nadat zij het Actieplan Stalbranden 2012-2016 onder de loep namen. Dat komt onder meer omdat er in het eerste plan vooral aandacht was voor de brandveiligheid van nieuwe stallen, terwijl de kans op brand in oude stallen juist veel groter is. 

Alfred Jansen van LTO Nederland geeft toe dat in het vorig plan meer aandacht had moeten zijn voor de brandveiligheid van bestaande stallen. “Daarom gaan we die bestaande stallen nu ook aanpakken”, reageert hij. “Maar het is wel zo dat veranderingen bij bestaande stallen altijd lastiger zijn, omdat je nu eenmaal in een bestaande situatie zit. Het is gewoon complex.”

In Brabant kwamen dit jaar al 26.450 dieren om bij stalbranden. Het grootste gedeelte daarvan overleed in maart tijdens een brand in een kippenstal aan de Noordlangeweg in Willemstad. Landelijk staat de teller voor 2018 volgens Wakker Dier al op 94.633 dode dieren.

Kop in het zand
Pluimveehouder Twan Engelen uit Someren heeft zo zijn bedenkingen bij het nieuwe plan. De provincie werkt volgens hem niet mee. Engelen heeft er alles aan gedaan om zijn stal zo brandveilig mogelijk te maken. Zo zijn er meerdere branddeuren in de stal gezet, hangen de bedieningskasten van de elektra buiten de stallen en hangen overal in het bedrijf hittemelders die afgaan als de temperatuur te hoog is.

Vanwege het gevaar van overslaande brand wilde Engelen ook graag meer ruimte tussen zijn stallen creëren. Maar van de provincie mag hij zijn grond niet volledig bebouwen. “In de slimste regio van de wereld, hebben we de domste regelgeving van de wereld”, zegt Engelen gefrustreerd. "Ze steken hun kop in het zand als het gaat om deze problematiek.” 

Alfred Jansen erkent dat er op provinciaal niveau nog veel moet gebeuren om het doel van minder stalbranden te bereiken. “Het is beter als die stallen verder uit elkaar staan. Alleen dan moet de provincie wel grotere bouwblokken toestaan. Wij gaan dan ook proberen om de provincie Brabant te overtuigen die bouwblokken te vergroten.”

‘Meer ruimte lost niets op’
Of de provincie daar gehoor aan gaat geven is de vraag. Volgens woordvoerder Floris Ran vindt de provincie brandveiligheid van stallen belangrijk, maar lost ‘meer bouwruimte niets op voor bestaande stallen’.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.