Deuren papierverwerker Van Puijfelik vanaf nu een jaar gesloten na drugsvondst
Het bedrijf wordt op last van burgemeester Marcel Fränzel gesloten. Hij beriep zich in mei op de Wet Damocles, waarbij een pand dat betrokken is bij handel in drugs gesloten kan worden als de openbare orde in gevaar komt.
Het bedrijf ging naar de rechter, maar die gaf de gemeente gelijk. Collega-bedrijven nemen de komende twaalf maanden in goed overleg klanten en personeel over, zodat Van Puijfelik over een jaar weer open kan.
De familie verliet aangeslagen het terrein. "Laat ze allemaal de tyfus krijgen."
Eerder in opspraak
Het is niet de eerste keer dat Van Puijfelik in opspraak komt. De afgelopen jaren was het zelden stil rondom de papierverwerker.
In december 2011 valt justitie het pand van Van Puijfelik aan de Speelhuislaan in Breda binnen. De politie arresteert de twee directeuren, de broers Van Puijfelik. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou het bedrijf huishoudelijk afval voor de export naar Azië vermengen met ander afval dat op een goede manier te hergebruiken is.
LEES OOK: Directeur papierverwerker aangeslagen na sluiting: 'Dit doet veel pijn, ik voel me machteloos'
Van Puijfelik doet dit om de ware aard van het afval te verhullen, zegt het OM. De export van huishoudelijk afval naar Azië is verboden. Er is namelijk geen zicht op de verwerking van het afval als het eenmaal in Azië is. Twee dagen na de arrestaties worden beide directeuren weer vrijgelaten. Ze blijven wel verdachten in de zaak en het OM blijft onderzoek doen.
Faillissement en een dodelijk ongeval
Twee jaar na de inval komt Van Puijfelik opnieuw in het nieuws. In 2013 besluit de rechter dat de werkgever tienduizend euro moet betalen na een tragisch bedrijfsongeluk in 2011 waarbij een man uit Teteringen (57) overleed. Hij werd aangereden door een heftruck.
Van Puijfelik heeft onvoldoende maatregelen genomen om een aanrijding te voorkomen: werknemers moesten in de werkzone van de heftrucks werken. Daarom is het bedrijf schuldig aan het ongeval, oordeelt de rechter.
Ondertussen laat de inval van justitie ook zijn sporen na. Het papierverwerkingsbedrijf lijdt tonnen euro's schade. Klanten, vooral uit Azië, willen geen zaken meer doen met het bedrijf. In september 2013 klinken er steeds meer geluiden dat het met ernstige geldproblemen zit. Ruim een week later volgt het faillissement. De papierverwerker staat diep in het rood met een schuld van tientallen miljoenen euro's.
Vallen, opstaan en weer vallen
Toch maakt het bedrijf een doorstart. Het gaat verder als Repaper Recycling, opnieuw aan de Speelhuislaan in Breda, en opnieuw gaat het bedrijf failliet. In 2016 opent Van Puijfelik wéér een vestiging, maar ditmaal is de locatie Oosterhout.
Maar met doorstart, wordt het niet rustiger. Integendeel: in 2017 worden de twee oud-eigenaars en broers Van Puijfelik alsnog veroordeeld voor het illegaal exporteren van afval naar China (en voor valsheid in geschrifte). Ze moeten tot twaalf maanden de cel in. Een derde verdachte, verantwoordelijk voor de verkoop in Azië, krijgt negen maanden. De officier van justitie noemt het drietal 'ordinaire milieucriminelen'.
LEES OOK: Laatste werkdag bij papierverwerker na drugsvondst: 'Met lood in de schoenen naar het werk gegaan'
In 2018 volgt in het pand in Oosterhout de politie-inval na de cocaïnetransport naar het bedrijf. De vondst van die drugs leidt uiteindelijk tot het sluiten van het bedrijf dinsdag.