Europarlementariër pleit voor behoud van ‘onze heilige koe’ de Brabantse melkveehouderij
Annie Schreijer-Pierik spreekt maandagavond voor zo’n vijftig boeren die in een fietscafé in Leende bij elkaar zijn gekomen. Volgens haar is er in heel Europa niet één land te vinden wat het z’n melkveeboeren zo moeilijk maakt als Nederland.
Nieuwe milieuregels
Door de nieuwe milieuregels over fosfaatrechten zitten honderden Brabantse boeren in de problemen. Toen in 2015 het melkquotum werd losgelaten breidden ontzettend veel boeren hun veestapel uit, ook bouwden veel boeren duurzame stallen.
Maar sinds dit jaar is het verboden voor boeren om met melkvee te veel mest, en dus fosfaat, te produceren als je daar niet voldoende fosfaatrechten voor hebt. Op 1 januari kregen alle melkveebedrijven daarom een hoeveelheid fosfaatrechten van de overheid op basis van het aantal koeien dat ze hadden op 2 juli 2015.
Maar veel boeren die na 2015 hadden uitgebreid hebben nu geen geld meer om fosfaatrechten te kopen. Dan moeten ze koeien wegdoen en zitten ze vervolgens met heel veel extra ruimte die ze niet kunnen gebruiken.
Minister van landbouw, Carola Schouten, houdt vol dat ze niks voor de melkveehouderij kan betekenen, omdat ze gebonden is aan Europese regels. Volgens Schreijer-Pierik moet er best ruimte te vinden zijn. "Je zou in Brabant bijvoorbeeld kunnen kijken naar de varkenshouderij waar nu warm gesaneerd wordt. Misschien kun je daar iets in schuiven vanuit die rechten en afroming", zegt Schreijer-Pierik.
Pleiten voor behoud
Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is zelf een boeren dochter uit Twente, en trekt zich het lot van de boeren aan. Trots spreekt ze over de Nederlandse melkveehouderij. "Ik pleit voor het behoud van mooie familie- en gezinsbedrijven. En daar heb je bestuurders voor nodig zoals de minister en de commissaris van de koning, die naar Brussel gaan, om dit te bepleiten."
Volgens Schreijer-Pierik zijn de regels rondom de uitstoot van fosfaat nu te streng, en moet er met Europa een overgangsfase afgesproken worden. "Ik heb gezien hoe de Duiters het met hun sjoemelsoftware voor elkaar hebben gekregen. In de autobranch, hun heilige koe. Laat Nederland het dan met onze koe ook voor elkaar krijgen", besluit ze.