Brabantse boeren slepen provincie voor de rechter om milieumaatregelen
De dagvaarding is woensdag officieel bij de rechtbank neergelegd. De ZLTO had hem al twee keer aangekondigd, maar omdat het zo’n ingewikkelde zaak is, heeft het tijd gekost voordat de juiste tekst op papier stond.
Afspraken geschonden
Volgens de ZLTO hebben de provincie en de boeren in 2009 afspraken gemaakt over het milieuvriendelijk maken van de stallen voor 2028. De provincie heeft die volgens de boeren eenzijdig opgezegd door de datum te veranderen in 2022. Dat is onbehoorlijk bestuur volgens de ZLTO. Bovendien zijn milieuvriendelijke stallen niet al in 2022 uitontwikkeld.
Boeren misbruikt
De boeren vinden ook dat zij worden misbruikt. Door de boeren strenge regels op te leggen, kunnen de regels voor andere bedrijven worden versoepeld om zo toch per saldo tot vermindering van stikstofuitstoot te komen, vinden ze. Bovendien zijn de metingen die de provincie heeft verricht om tot de milieumaatregelen te komen niet goed, aldus de boeren. Zij stellen dat de metingen van ammoniakmeetstation Vredepeel niet representatief zijn 'en worden gedomineerd door een naastgelegen pluimveebedrijf', staat in de dagvaarding. Daardoor gebruikt de provincie verkeerde cijfers als het gaat over de aantasting van natuurgebieden.
LEES OOK: Boer Rik voelt zich lamgeslagen door tegenstrijdige regels: 'Ik weet bij god niet waar te beginnen'
Volgens de boeren zijn de regels die de provincie aan de boeren oplegt ook nog eens in strijd met Europese regels. Die zijn al streng genoeg, daar hoeft de provincie Brabant niet nog eens een schepje bovenop te doen, aldus de ZLTO.
Niet op voet van oorlog
Ondanks de strijd leven de ZLTO en de provincie geenszins op voet van oorlog. Ze praten ook samen over steunmaatregelen voor boeren die hulp nodig hebben om hun stallen op tijd milieuvriendelijk te maken.
Nog niet zo lang geleden roemde gedeputeerde Anne-Marie Spierings in een gesprek met journalisten de constructieve manier waarop de ZLTO zich opstelt tijdens de vergaderingen. “Maar ze zeggen ook steeds dat ze desondanks onze maatregelen zullen gaan aanvechten”, aldus Spierings enkele weken geleden. Dat aanvechten is dus woensdag officieel begonnen.
De provincie heeft in een reactie op de officiële dagvaarding een korte verklaring uitgegeven: “De provincie heeft bij de besluiten transitie veehouderij nadrukkelijk rekening gehouden met de juridische haalbaarheid. Wij zien vol vertrouwen deze toetsing door de rechter tegemoet”.